Tendinte in .Ro


Francezii au peste 400 de tipuri de branza

Francezii au peste 400 de tipuri de branza

Cu o traditie care tine inca din Evul Mediu, francezii sunt recunoscuti in toata lumea pentru branzeturile pe care le produc, iar Franta este cel mai mare exportator de branzeturi de lume. In Franta este folosit lapte de vaca, de oaie sau de capra pentru prepararea branzeturilor.

Chiar daca un anumit tip de branza apartine unei anumite categorii, ea e produsa in mai multe locuri, motiv pentru care apare diversificarea sortimentelor. De exemplu, celebra branza Brie are mai multe varietati: Brie fermier si Brie laitier, Brie noir, Brie Meluns, Nangis sau Provins, dupa numele localitatilor faimoase pentru celebra branza cu o pasta moale la interior, la adapostul unei cruste striate.

Si sortimentele Bleu sunt extrem de variate, in functie de regiunea din care provin: Bleu D’Auvergne sau Bleu des Basques, de Bresse sau de Corse, fiecare cu particularitatile ei, chiar daca fac parte din clasa Bleu, adica branzeturi grase din lapte de vaca, asortate in interior cu mucegai fin din categoria penicilinelor.

Pentru ca majoritatea sortimentelor de branza frantuzeasca au denumiri de origine controlata, tot procesul de fabricare este strict reglementat: de la obtinerea laptelui pana la ambalare. Mai complicat este la branzeturile cu mucegai, care sunt lasate sa capete faimosul mucegai timp de mai multe saptamani. Daca inainte branzeturile erau lasate in pesteri sau in caverne sa prinda vene de mucegai, acum tot procesul este industrializat si foarte strict reglementat. Sub protectia Appellation d’origine contrôlée, francezii produc sortimente celebre precum Camembert sau Roquefort.


Sortimente frantuzesti de branza
© fotografie Zeetz Jones

 

Stiati ca..

Service Autorizat Apple | Service Mac Bucuresti | Service iPad Bucuresti | Service Autorizat iPhone | Service iPod Bucuresti | Service Apple Bucuresti
 
Tag

Branza frantuzeasca