Tendinte in .Ro


Oamenii au învățat să producă făină acum peste 8.000 de ani

Oamenii au învățat să producă făină acum peste 8.000 de ani

In Europa oamenii incepeau sa scrijeleasca pe tablite de lut si pe castroane din ceramica simboluri formate din linii, puncte si dungi ondulate, purtau podoabe din scoici, isi incropeau case avand pereti si acoperis si dezvoltau arta olaritului pentru realizarea de vase necesare stocarii rezervelor de hrana, de asemenea incepusera slefuirea pietrei si cultivarea graului, inului ca si linte, mazare si fasole. Erau anii 6000 i.Hr. cand trecerea de la stilul de viata nomad, bazat pe vanatoare, la cel sedentar, bazat pe agricultura, facea ca civilizatia sa avanseze rapid.

Aceasta a fost si perioada cand oamenii au realizat ca boabele de grau puteau fi strivite intre doua pietre pentru a obtine faina iar efortul si imaginatia i-au indrumat catre crearea primelor pietre de moara, primitive bineinteles. Macinarea graului consta in asezarea spicelor pe o piatra mare si plana, pe care le striveau prin miscarea circulara a unor pietre mai mici pe care le tineau in mana. Cercetatorii considera ca folosind aceasta tehnica oamenii primitivi puteau produce aproximativ un kilogram de faina de grau intr-o ora de munca.

Mult mai tarziu, romanii au perfectionat tehnica pisand boabele pe pietre conice care permiteau scurgerea fainii si inca si mai tarziu, in era industriala britanica, prima moara de grau cu aburi a fost construita la Londra in 1879.

Revenind la culturile timpurii ale omenirii, graul si faina alba de grau au constituit un aliment de baza pentru civilizatiile europene dar si cele din Orientul Mijlociu, India si nordul Africii. In cealalta parte a lumii, America Centrala si de Sud, faina era preparata in mod similar dar din porumb, pentru ca ulterior secara sa fie adaugata in obiceiurile de consum ale populatiilor si sa fie cultivata pentru a obtine faina de secara.

Cum faina este de fapt denumirea pulberii rezultata din macinarea semintelor de cereale sau, in timp ale altor plante sau chiar radacini, in aceasta categorie intra mai multe tipuri de faina precum boiaua obtinuta din macinarea ardeiului uscat, cafeaua rezultata din macinarea boabelor de cafea, sau faina de mustar. Nemaipunand la socoteala malaiul, faina de porumb care si-a primit in timp propria denumire. Industralizarea tehnicii de macinare a dus si la aparitia fainei de peste sau de oase, utilizate ca supliment in hrana animalelor sau ingrasamant in agricultura.
 

Stiati ca..

Service Autorizat Apple | Service Mac Bucuresti | Service iPad Bucuresti | Service Autorizat iPhone | Service iPod Bucuresti | Service Apple Bucuresti