Tendinte in .Ro


Doar 2% din vinurile spumante romanesti sunt produse prin metoda traditionala

Doar 2% din vinurile spumante romanesti sunt produse prin metoda traditionala

Sunt patru metode prin care se realizeaza producerea vinurilor spumante:

  • metoda traditionala, de fermentare in sticla
  • metoda “discontinua”, de fermentare in butoaie metalice rezistente la presiune, urmata de filtrare in alti recipienti inainte de imbuteliere
  • metoda “de transfer”, de fermentare in sticla apoi trecere intr-un recipient in contrapresiune pentru filtrare si imbuteliere
  • metoda “in flux”, de fermentare intr-o retea de recipiente legate intre ele in care vinul ca materie prima este introdus continuu in sistem
     
    Nu am descris metoda traditionala pentru ca, spre deosebire de celelalte 3 metode, industriale, aceasta este cea mai naturala dintre ele. Si, dupa cum ii spune si numele, este o metoda traditionala care aduce o valoare intrinseca superioara vinului spumant astfel produs. Mai trebuie stiut ca la nivel mondial doar 20% din productia de vinuri spumante este realizata prin aceasta metoda. In Romania inca mai putin, doar 2% din vinurile spumante romanesti sunt obtinute prin aceasta metoda traditionala.

    Aceasta incepe prin punerea vinului la fermentat, in sticle rezistente la presiune, cu grija pastrarii gazului de dioxid de carbon in interiorul sticlei (presiunea ajunge pana la 6 bari. Ca exemplu, in mingile de fotbal se pompeaza aer pana la 0,6-1,1 bari). Sticlele sunt pastrate timp de 10 luni in pivnite cu atmosfera, temperatura si umiditate strict controlate. La finalul fermentarii urmeaza separarea drojdiilor de lichid, procesul desfasurandu-se integral in sticla inchisa. Sticlele sunt tinute 30-45 de zile pe suporti speciali, intr-un anumit unghi si cu dopul in jos, permitand colectarea drojdiilor in dop, adaugand si faptul ca sticlele sunt rotite zilnic, manual, cu o optime de cerc. Cea mai moderna tehnologie de scoatere a drojdiei din dopul sticlelor este prin inghetarea depozitului de drojdie, ce evita ramanerea vreunor resturi de drojdie in lichid. Vinul spumant astfel obtinut nu are deloc zahar insa i se adauga asa numita licoare de expeditie, preparata din vin vechi, de calitate si avand un buchet placut, din zahar dublu rafinat si acid citric. Sticlele se inchid apoi prin punerea dopului si a cosuletului de sarma, se eticheteaza si se pregatesc de depozitare ori livrare.
     

    Stiati ca..

  • Service Autorizat Apple | Service Mac Bucuresti | Service iPad Bucuresti | Service Autorizat iPhone | Service iPod Bucuresti | Service Apple Bucuresti
     
    Tag

    Vin spumant