Tendinte in .Ro


3 familii celebre au scris istoria viorilor: Stradivari, Amati si Guarneri

3 familii celebre au scris istoria viorilor: Stradivari, Amati si Guarneri

De departe, cele mai cunoscute şi mai bine realizate viori din lume sunt cele semnate de celebra familie de lutieri Stradivari, în special cele create de Antonio Stradivari. Viorile create în oraşul italian Cremona de acesta, denumite generic Stradivarius, sunt cele mai apreciate în lumea întreagă. În total, de-a lungul vieţii sale, Antonio Stradivari a creat peste 700 de viori, dintre care 500 încă mai există şi astăzi. Preţurile la care se vând viorile Stradivarius pot ajunge şi la 5-6 milioane de euro iar fiecare vioară poartă un nume. De ce sunt viorile Stradivarius perfecte, în sensul că sunetele pe care le creează acestea sunt inimitabile? Momentan nu există un răspuns ferm în acest sens, ci doar teorii ale oamenilor de ştiinţă şi ale altor lutieri. Unii afirmă că lemnul din care sunt făcute este unul special ales, alţii afirmă că modul în care a fost tratat lemnul folosit este unic. Perioada de glorie a creaţiei lui Stradivari a fost din 1700 până în 1720.

Stradivari a învăţat meseria de lutier (creator de viori) de la un alt mare lutier, Nicolo Amati, în atelierul căruia s-a format ca ucenic. Însă numele Amati era la a treia generaţie de lutieri, munca lor începuse chiar de la 1500, deci “brandul” de viori Amati este cel mai vechi.

Guarneri este o a treia familie de lutieri celebri, cea mai premiată pentru crearea viorilor. Originar tot din Cremona, Giuseppe Guarneri a fost coleg de ucenicie cu Antonio Stradivari în atelierul Amati, însă creaţia se leagă de oraşele Mantova şi Veneţia. Unice în modul în care au fost construite, viorile Guarneri sunt, din punct de vedere calitativ, imediat sub cele Stradivarius.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti