Tendinte in .Ro


Abia a fost doica lui Hyllus, fiul lui Hercule

Abia a fost doica lui Hyllus, fiul lui Hercule

Hyllus, fiul lui Hercule (Hercules pentru romani, Heracles in mitologia greaca) si al Deianierei, este unul dintre eroii mitologiei antice grecesti. S-a nascut din dragostea lui Hercule pentru Deianira, fiica regelui Oeneus si sora lui Meleager, ramasa fara sprijin dupa moartea parintelui si fratelui ei. Hercule se intalnise cu Meleager in Infern si-i fagaduise prietenului sau ca o va lua de sotie pe Deianira si va avea grija de ea. Hyllus a fost cel mai mare dintre fiii lui Hercule, dat in grija lui Abia care avea sa fie doica sa pentru anii copilariei lui Hyllus, dupa ce, in primul an de viata a fost chiar un substitut al mamei sale, Abia fiind cea care l-a hranit cu lapte de la propriul san pe Hyllus.

Abia a avut grija de Hyllus in timpul exilului la care a fost nevoita familia sa din cauza uciderii din greseala a unei rude a sotiei sale de catre Hercule, tot ea pregatindu-l pentru incercarile cu care avea sa se confrunte de-a lungul vietii. O intamplare din acest rastimp este cea in care Hercule si familia sa calatoreau prin tinutul driopilor iar eroul, cerandu-le localnicilor sa il ajute cu mancare pentru copilul sau caruia i se facuse foame, s-a lovit de refuzul lor. Conflictul a degenerat in lupta pe care Hercule a castigat-o intr-un final.

Dupa moartea tatalui sau Hyllus a condus armata heraclizilor (fii lui Heracle/Hercule) in tentativa lor de a cuceri teritoriul Peloponez-ului, peninsula din sudul Greciei si tinutul natal al tatalui lor. Teritoriul le-a apartinut pentru doar un an pentru ca o ciuma i-a fortat sa il paraseasca, retragandu-se in Tesalia din partea continentala unde au fost bine primiti de Aegimius, regele provinciei si stramos al natiei dorienilor, datorita ajutorului primit de la Hercule intr-un razboi trecut. Dupa moartea regelui Aegimius fiii acestuia s-au declarat supusi ai lui Hyllus care a devenit conducatorul dorienilor. Ulterior heraclizii au revenit in Peloponez insa fara Hyllus, ucis in lupta de armata unui alt rege, Echemus.

Ceva mai tarziu Abia, doica lui Hyllus, ajunsa si ea in Peloponez, a construit un templu inchinat lui Hercule in orasul Ira, drept pentru care un stra-stranepot al lui Hyllus a decis sa o onoreze pe Abia schimband numele orasului Ira in Abia. Orasul a fost distrus ulterior in timpul invaziilor barbare dar in secolul al 15-lea negutatorii venetieni au construit un castel pe locul orasului antic, castel in jurul caruia s-a strans o comunitate numita Megali Mantineia si redenumita Avia in 1926 dupa numele doicii lui Hyllus.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti