Tendinte in .Ro


AC Milan a castigat primul sau trofeu la doar 5 luni de la infiintare

AC Milan a castigat primul sau trofeu la doar 5 luni de la infiintare

6 englezi stabiliti la Milano au infiintat clubul AC Milan, denumit initial Milan Cricket and Football Club, la data de 16 decembrie 1899. Nu va inchipuiti insa ca a doua zi au inceput antrenamentele iar intr-o saptamana au avut primul meci. Cei sase britanici activau si ca administratori ai clubului si ca jucatori iar unul dintre ei si ca antrenor, adaugand la acestea activitatea de scouter, cautand deci jucatori care sa vina sa se pregateasca sub culorile proaspatului club. Echipa au incropit-o in cateva saptamani, pe masura ce noi doritori erau cooptati de catre club desfasurandu-se antrenamente din ce in ce mai complexe, mai intai fizice, apoi tactice.

Primul joc, amical, l-au disputat la aproape 3 luni de la infiintare, mai exact in ziua de 11 martie 1900, o zi de duminica, impotriva lui Mediolanum, echipa de asemenea din Milano. Campul de joc nu avea plase la porti, tribune si nici vestiare, jucatorii spalandu-se la cismeaua de langa terenul de joc trasat sumar cu var. Meciul a durat 80 de minute (2 reprize a cate 40 de minute) si a fost castigat de Milan cu 2-0 datorita golurilor marcate de catre englezii David Allison (primul marcator din istoria clubului) si Herbert Kilpin care era si capitanul echipei. Primul 11 aliniat de Milan la startul unui meci de fotbal a fost: Hood, Cignaghi, Torretta, Lies, Kilpin (cap.), Valerio, Dubini, Davies, Neville, Allison si Pirelli.

A urmat inscrierea si participarea la campionat, desfasurat in martie si aprilie 1900 si la care au participat echipele FC Torinese, Ginnastica di Torino, Juventus si Milan. Echipa a disputat un singur meci, pe 15 aprilie 1900, contra celor de la FC Torinese, meci pierdut cu scorul de 0-3, campionatul fiind castigat de catre Genoa (2-0 cu FC Torinese in finala din 22 aprilie 1900).

O luna mai tarziu Milan a disputat primul meci cu trofeul pe masa, fiind vorba de Medalia Regelui (Medaglia del Re), un trofeu creat in onoarea regelui Umberto I de Savoia pentru aniversarea a 12 ani de la urcarea sa pe tronul Italiei. Astfel, in 27 mai 1900 s-a jucat meciul MilanJuventus Torino, castigat de Milan cu 2-0 prin golurile realizate de catre Giannino Camperio si David Allison, castigand astfel primul trofeu din istoria sa la doar 5 luni de la infiintarea clubului. Din nou, primul 11 al Milanului: Hood, Cignaghi, Camperio, Lies, Kilpin, Valerio, Dubini, Davies, Neville, Allison (cap.), Pirelli.

Ulterior Milan a castigat trofeul si in 1901 si 1902, acesta ramanand definitiv in posesia clubului. De-a lungul celor mai bine de 100 de ani de existenta AC Milan a castigat toate trofeele posibile, atat pe plan intern cat si international, mai ales in acest din urma aspect clubul fiind unul dintre cele doua cele mai titrate cluburi de fotbal din lume (iata detalii).
 
Vezi si

 • Care echipe au castigat de cele mai multe ori Liga Campionilor?
 • Ce echipe au castigat Liga Campionilor de la infiintare pana in prezent?
 • Ce echipe de fotbal au fost campioane ale Romaniei de cel putin 3 ori la rand?
 • Cand a lipsit ultima data Steaua din cupele europene?
 • Faze tari din fotbal
 • Faze comice din fotbal
 • Perle fotbalisti
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti