Tendinte in .Ro


Termenul Academia provine din Grecia antica

Termenul Academia provine din Grecia antica

In ciuda termenului eminamente stiintific, istoria lui porneste de la o tradare. Chiar si razbunare si inselaciune daca am da timpul inca mai inapoi. Mai intai a fost indragosteala lui Zeus fata de Leda, frumoasa sotie a lui Tindar, regele cetatii Sparta. Indragosteala de care a fost vinovata Afrodita care, suparata ca regele Spartei nu-i aducea ofrande, l-a ațâțat si l-a ajutat pe Zeus sa coboare catre Leda.

Zeus s-a transformat intr-o lebada de un alb pur iar Afrodita intr-un vultur sangeros care urmarea biata lebada prin aer si care a gasit sa ceara ocrotire tocmai.. Ledei, regina Spartei, in timp ce aceasta se scalda la rau. Iar planul a functionat: sotia regelui a tinut lebada in brate si a mangaiat-o ca sa-i treaca spaima in timp ce Zeus, fericit ca se gasea la pieptul ei, a imbratisat-o pe regina. Patru copii a nascut Leda mai apoi: Polux si Elena – copiii lui Zeus, Castor si Clitemnestra – copiii lui Tindar.

Dupa multi ani, cand Castor si Polux se aflau departe de Sparta, in grija zeului Hermes, a ajuns la urechile celor doi tineri vestea ca sora lor, Elena, a fost rapita de regele Atenei, Tezeu. Au pornit catre Atena ca sa se lupte cu Tezeu si acolo au zdrobit armatele ateniene. A fost momentul lui Academus, un atenian care si-a tradat regele si le-a spus lui Castor si Polux unde era tinuta ascunsa Elena. Spartanii i-au ramas recunoscatori si de fiecare data cand acestia au invadat Atena, au crutat de la distrugere gradinile lui Academus.

Acestea s-au umplut de platani si maslini si au fost luate sub ocrotire de insasi Atena, zeita intelepciunii. Ceva mai tarziu in gradinile lui Academus si-a instalat Platon scoala sa filozofica, numita Academia dupa numele proprietarului locului, termenul incetatenindu-se pentru scolile de vaza din Grecia antica si apoi din intreaga lume.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti