Tendinte in .Ro


Fructele acai sunt tot mai folosite in cure de slabire si detoxifiere

Fructele acai sunt tot mai folosite in cure de slabire si detoxifiere

Fructele acai nu sunt încă atât de populare în România precum goji sau chiar avocado, însă câştigă din ce în ce mai mult teren în alimentaţia celor care doresc să mânânce sănătos. Fructele acai sunt cultivate doar în jungla amazoniană, începând din insulele Belize şi până în sudul Braziliei şi al Peru-ului, unde cresc într-un palmier numit Euterpe oleracea. Acest palmier preferă zonele calde şi mlăştinoase ale Americii centrale şi de sud, regiunea fiind singura producătoare a acestui fruct.
 
Acai sunt nişte fructe mici, asemănătoare cu boabele de strugure ca mărime şi au culoarea mov închis. Ele cresc în ciorchine ca strugurele iar un ciorchine uriaş are până la 900 de boabe de acai, care nu au mai mult de 25 mm în circumferinţă. Sămânţa fructelor de acai ocupă mai mult 80% din volumul fructului aşa că pulpa fructului, deşi extrem de apreciată, este extrasă cu dificultate.

Fructele acai pot fi consumate ca atare, în stare crudă sau uscată, dar şi sub formă de suc sau vin. Organizaţia non-guvernamentală Greenpeace a declarat că, după lemn, vinul produs din fructele de acai este produsul cel mai bine vândut din toată delta Amazonului, susţinând locuitorii săraci ai regiunii. Pe lângă fruct, din frunzele palmierului se confecţionează pălării, coşuri, covoare sau chiar frânghii dar şi produse cosmetice de foarte bună calitate. Miezul trunchiului acestui palmier este şi el apreciat ca o delicatesă culinară. Comercializarea fructelor acai a dus la crearea unui tip de comerţ organic şi sustenabil în zona unde este cultivat.

De ce este acai apreciat inclusiv de vedete precum Oprah? S-a demonstrat ştiinţific că fructele acai conţin atât proteine cât şi carbohidraţi şi lipide. Acai au în componenţă amonoacizi dar şi fibre şi carbohidraţi cu conţinut scăzut de zahăr, calciu, fier sau vitamina A. Acidul oleic mononesaturat, palmitic şi linoleic completează compoziţia fructelor, ceea ce a făcut ca numeroase vedete de televiziune din SUA să promoveze fructele acai ca un ingredient minune în curele de slăbire.

Cu toată promovarea din SUA, fructele acai sunt încă studiate de cercetători. Oamenii de marketing le promovează ca având efect puternic antioxidant, adjuvante în lupta cu infertilitatea, cu bolile de inimă, cu îmbătrânirea pielii, cu artrita sau de un real ajutor în curele de detoxifiere. Studiile arată că ele conţin antioxidanţi în cantitate mai mare decât căpşunile, dar nu mai mult decat grapefruit-urile. Aşa că mulţi oameni de ştiinţă afirmă că fructele acai sunt sănătoase pentru că sunt fructe şi le recomandă la fel ca pe orice alt fruct, fără însă ca ele să fie cu adevărat miraculoase. Deşi sunt vândute ca fructe care luptă împotriva cancerului, cercetările nu confirmă încă acest beneficiu.

În România, produse care conţin acai se găsesc în magazine specializate sau online, mai ales sub formă de capsule pentru curele de slăbire, cu preţuri peste 70 de lei pentru un flacon.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti