Tendinte in .Ro


Acupunctura este originara din China

Acupunctura este originara din China

Acupunctura a fost descoperită acum 5-6.000 de ani în China, în lumea modernă răspândindu-se după ce a ajuns în Franţa in cursul secolului al 4-lea al erei noastre. Originea acupuncturii este încă necunoscută, chiar dacă o parte dintre specialişti au aderat la ideea că vechii tămăduitori chinezi au fost primii care au observat că persoanele rănite de săgeţi sau de lovituri de bici manifestau efecte benefice.

Din ce în ce mai des, numeroase persoane apelează la acupunctură pentru tratarea diverselor afecţiuni: de la dureri musculare la traume postoperatorii până la dureri menstruale sau stres. Această practică în medicina traditionala chineza se bazează pe cunoaşterea unor puncte sensibile la nivelul organismului, puncte care sunt activate atunci când sunt înţepate cu ace. Aceste puncte de acupunctura eliberează în organism substanţe analgezice (hormoni numiţi endorfine), care scad durerea şi eliberează tensiunile dureroase acumulate în organism. Punctele, numite în medicina chinezaxue” sunt situate pe niste meridiane energetice care formează enegia vitală “qi“. Fiecare punct este conectat cu anumite organe vitale.

Şedinţele de terapie durează de obicei între un sfert şi o jumătate de oră şi nu se vor folosi mai mult de 15 sau 20 de ace. Acestea se introduc la nivelul epidermei, nu foarte adânc, la maxim 4 milimetri, astfel încât durerea resimţită să fie ca cea a înţepăturii unui ţânţar. Acele sunt fie de unică folosinţă, fie se oferă la prima şedinţă fiecărui pacient iar de fiecare dată când acesta revine sunt sterilizate. Acele sunt confecţionate de obicei din oţel medicinal, inoxidabil.

Efectele imediate ale acupuncturii pot fi furnicăturile locale, senzaţii de cald sau frig ce fac parte din procesul terapeutic. Mai nou, acupunctura poate fi realizată şi cu mijloace electrice iar această terapie se numeşste electroacupunctura, acele specifice fiind ataşate unui aparat care foloseşte curenţi electrici.

Popularitatea acupuncturii în statele occidentale a crescut de la vizita preşedintelui american Richard Nixon în China în 1972. Atunci, preşedintele american a vizitat un pacient pe masa de operaţie, care nu era anesteziat cu substanţe, ci cu acupunctură. Ulterior, s-a afirmat că pacientul avea o mare rezistenţă la durere şi că fusese îndoctrinat să lupte cu stoicism împotriva durerii. În 1971, un reporter al New York Times s-a tratat la Beijing după o operaţie şi a scris despre experienţa sa benefică cu acupunctura. Un an mai târziu, apărea în SUA primul centru de acupunctură.

Dacă acupunctura este practicată de persoane amatoare, nu numai că terapia este total ineficientă, dar există riscul ca pacientul să se rănească sau, mai rău, să capete boli transmisibile prin acele nesterilizate: virusul HIV, hepatită sau alte boli. Scepticii afirmă despre acupunctura că nu există beneficii ale acupuncturii, că această terapie are de fapt un efect placebo.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Acupunctura