Tendinte in .Ro


Orasul japonez preferat al lui Einstein era chiar Hiroshima

Orasul japonez preferat al lui Einstein era chiar Hiroshima

Trecerea lui Albert Einstein de la statutul de cercetator ignorat de mare parte a comunitatii stiintifice la cel de fizician genial a fost fulgeratoare, precum viteza luminii pe care o studiase si care il fascinase pe omul de stiinta inca din copilarie.

Einstein publicase celebra sa teorie a relativitatii in 1905, la varsta de 26 de ani, in baza cercetarilor si intuitiilor sale, teorie care avea sa fie insa ignorata de mai toti colegii sai de breasla pana in 1919 cand avea sa fie confirmata de observatiile astronomului englez Arthur Eddington. Acesta a studiat traseul luminii stelelor pe durata unei eclipse totale de Soare din acel an, singura posibilitate practica de a cerceta astri aflati dincolo de Soare, si a confirmat corectitudinea teoriei lui Einstein. Comunitatea stiintifica a fost “trezita” de aceasta teorie a lui Einstein (viteza luminii este singura constanta din natura) care zdruncina din temelii teoria newtoniana veche de 300 de ani (conform careia timpul era constanta universului) iar Einstein a primit recunoasterea binemeritata si odata cu ea cereri de a se adresa cercetatorilor si studentilor de pe toate continentele.

Conform propriilor sale declaratii, cele mai frumoase amintiri ale lui Einstein au fost cele din Japonia unde a petrecut 40 de zile la sfarsitul anului 1922 si inceputul anului 1923. A sustinut conferinte la universitati de pe intreg teritoriul Japoniei si institute stiintifice nipone, vorbind in fata multor mii de studenti si cercetatori dar si imparatului si imparatesei Japoniei. A vizitat arhipeleagul de la nord la sud, oprindu-se in multe orase in care a fost invitat sa participe la sarbatori traditionale japoneze, inclusiv Anul Nou, si sa traiasca alaturi de japonezi. Intr-o scrisoare ulterioara adresata unuia dintre fiii sai, Albert Einstein scria ca dintre toti oamenii pe care i-a cunoscut in cursul calatoriilor sale, japonezii i-au placut cel mai mult, acestia fiind modesti, inteligenti si avand un simt deosebit pentru arta.

Dintre orase cel mai mult i-a placut Hiroshima, o ironie a destinului caci peste acest oras avea sa fie lansata prima bomba atomica a americanilor, bomba la dezvoltarea careia Einstein si-a adus aportul. Se spune ca cercetatorul se afla in casa sa din Princeton cand a auzit la radio vestea lansarii bombei atomice si distrugerea orasului, Einstein suferind un colaps si prabusindu-se plangand de pe scaun pentru pierderea acelor oameni pe care ii cunoscuse si vazuse personal si-i admira.

Te invitam sa vezi si multimea de citate Albert Einstein, adevarate lectii de viata.

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti