Tendinte in .Ro


Albert Einstein si Charlie Chaplin au fost prieteni

Albert Einstein si Charlie Chaplin au fost prieteni

In ciuda diferentei de varsta, origini si preocupari, cele doua genii, ale stiintei si filmului, au fost buni prieteni. S-au cunoscut pe cand se aflau in Statele Unite ale Americii, tara de adoptie pentru amandoi.

Albert Einstein s-a nascut in Germania in anul 1879, in primii sai ani de viata fiind un copil tacut si retras, tatal sau deschizandu-i apetitul pentru stiinta oferindu-i o busola drept cadou pe cand avea doar cinci ani. In 1896, la varsta de 17 ani, Einstein incepea cursurile Politehnicii din Zurich, in 1905 primea titlul de Doctor in fizica si enunta pentru prima data teoria relativitatii. Teoria sa a fost insa putin inteleasa chiar de catre ceilalti oameni de stiinta din cauza punctului inovator de vedere al lui Einstein asupra conditiei Universului, recunoasterea sa venind abia in 1919 cand, prilejuita de o eclipsa solara ce a permis studii si masuratori, teoria emisa cu 14 ani inainte a putut fi demonstrata, ceea ce l-a propulsat pe Einstein drept cel mai cunoscut om de stiinta din lume.

Charlie Chaplin, pe de alta parte, s-a nascut zece ani mai tarziu decat Einstein, in 1889 in Anglia, avand o copilarie trista, caracterizata de saracie din cauza tatalui alcoolic si mamei care si-a pierdut vocea de cantareata pe cand Chaplin avea doar 5 ani. La 19 ani s-a angajat intr-o trupa londoneza de teatru cu care, in cei cinci ani de colaborare, a ajuns de doua ori in America. La sfarsitul celui de-al doilea turneu in SUA Charlie Chaplin a decis sa nu se mai intoarca in Anglia ci sa ramana in Statele Unite, primind o oferta de angajare ca actor de la Keystone Studios, o companie producatoare de filme din California. Charlie Chaplin si-a facut debutul pe marile ecrane in februarie 1914, la trei luni de la mutarea sa la Los Angeles si curand dupa aceasta a inventat personajul Vagabondul pe care l-a interpretat cu succes in cateva zeci de filme de scurt- si lung-metraj. In 1918 era printre cei mai faimosi actori din lume.

Albert Einstein si Charlie Chaplin s-au intalnit mult mai tarziu, in timpul anilor ’30 ai secolului trecut, cand Einstein mergea deja spre 50 de ani iar Chaplin spre varsta de 40 de ani, legand o prietenie sincera. Cu toate ca locuiau in colturi opuse ale Statelor Unite, Einstein la Princeton, pe coasta de est, iar Chaplin la Hollywood, in California, cei doi s-au vizitat de mai multe ori, atat in cadru privat cat si ca invitati reciproc la evenimente sociale la care participa unul dintre ei.

Un astfel de prilej a fost lansarea filmului City Lights (Luminile orasului) al lui Chaplin in 1931, eveniment la care Charlie Chaplin i-a invitat si pe sotii Einstein. Mai mult, cele doua cupluri au mers impreuna catre cinematograf, la coborarea din masina fiind ovationati in egala masura atat Chaplin cat si Einstein. Omul de stiinta, mai putin obisnuit cu ovatiile publice, si-ar fi exprimat uimirea fata de aceasta primire si l-ar fi intrebat pe prietenul sau de ce oamenii au reactionat asa fata de el, cand eroul zilei ar fi trebuit sa fie Chaplin. Raspunsul lui Chaplin a ramas in legenda: “Pe mine ma aplauda pentru ca ma inteleg toti. Pe tine te aplauda pentru ca nu te intelege niciunul”, ca o masura a faptului ca oamenii obisnuiti, desi nu incearca neaparat sa inteleaga o teorie precum cea a relativitatii, realizeaza insa importanta acesteia.

Te invitam sa vezi si multimea de citate ale lui Albert Einstein, adevarate lectii de viata.

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti