Tendinte in .Ro


Alexandru Lapusneanu a domnit de doua ori in Moldova

Alexandru Lapusneanu a domnit de doua ori in Moldova

Nuvela Alexandru Lapusneanu scrisa de Costache Negruzzi povesteste doar a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, cea dintre anii 1564 si 1568, o revenire pe tronul Moldovei pe care fusese nevoit sa il paraseasca cu trei ani inainte. Dar, daca aceasta a doua descalecare a sa in Moldova s-a facut cu sprijin turcesc, prima domnie i-a fost facilitata de catre polonezi care l-au ajutat sa il detroneze pe vechiul domn, Ioan Joldea, in toamna anului 1552.
 
Urmarea folosirii sprijinului polonez pentru prima instalare pe tronul Moldovei a fost recunoasterea suzeranitatii Poloniei, fata de regele acesteia Lapusneanu depunand juramant de fidelitate. Nu a fost nevoit sa plateasca biruri insa era obligat ca in caz de razboi Moldova sa puna la dispozitia regatului polonez o mica oaste formata din 700 de calareti. Cum vremurile erau destul de tulburi in acea perioada, obligatia lui Lapusneanu s-a transformat intr-o permanenta dislocare a acestui grup de soldati in serviciul polonezilor. Un cost mic fata de beneficiul de a domni in Moldova dar cu influente in politica externa: nu a avut probleme cu Polonia lui Sigismud al II-lea Augustus, nici cu Ungaria unde regina era Isabella, sora regelui Poloniei, insa si-a atras dusmania lui Ferdinand I, imparatul Sfantului Imperiu Romano-German, care era in conflict cu Ungaria, de asemenea si-a atras suspiciunea turcilor fata de legatura cu polonezii, Moldova aflandu-se sub influenta turceasca. De altfel Lapusneanu a fost chemat la Constantinopol dupa trei ani de domnie, in 1555, domnitorul Moldovei refuzand insa sa se duca, trimitand in locul lui doar solii cu o cantitate mare de bani care a risipit indoielile turcilor.

Prima domnie a lui Alexandru Lapuneanu in Moldova a durat 9 ani, pana in 1561, fiind stopata de Iacob Eraclide, un grec de la curtea domnului Moldovei care isi propusese sa ajunga pe tron prin inselaciuni si intrigi. Prima tentativa de a-l rasturna pe Lapusneanu esueaza din cauza polonezilor fata de care domnul Moldovei era credincios, Eraclide beneficiaza insa de o mica armata pusa la dispozitie de imparatul Ferdinand, armata cu care il invinge pe Lapusneanu in lupta de la Verbia (judetul Suceava) si se instaleaza pe tronul Moldovei sub numele de Despot Voda. Este incapabil sa isi guverneze tara si este inlocuit de catre Stefan Tomsa care era sustinut de boieri, la randul sau inlocuit de Alexandru Lapusneanu care se adapostise la turci si cu ajutorul carora se intoarce pe tronul Moldovei in 1564.

Pentru a-si plati datoriile fata de turcii care l-au ajutat sa-si recapete tronul si pentru a se razbuna pe boierii care s-au aliat cu dusmanii lui facandu-l sa piarda domnia, Alexandru Lapusneanu desfasoara in cei trei ani si jumatate ai celei de-a doua domnii o campanie de eliminare a boierilor tradatori si confiscare a averilor lor. In primavara anului 1568 Lapusneanu se imbolnaveste grav si cade la pat, nu inainte de a trimite o solie catre turci pentru a le cere sa-l numeasca domn in locul sau pe fiul Bogdan Lapusneanu. Isi pierde viata insa nu din cauza bolii ci din cauza faptului ca a fost otravit intr-un moment in care boala a aratat semne de regresie.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti