Tendinte in .Ro


In Romania traiesc aproape jumatate din carnivorele mari ale Europei

In Romania traiesc aproape jumatate din carnivorele mari ale Europei

Dacă la unele capitole România stă la coada ţărilor europene, în ceea ce priveşte numărul de animale sălbatice din ţara noastră ne bucurăm de un loc fruntaş. Carpaţii adăpostesc aproape jumătate din numarul de animale carnivore mari ale Europei: urşi, râşi sau lupi. Ursul brun stă îndeosebi foarte bine, în muntii Carpati se regăseşte cea mai mare densitate a populaţiei de urşi bruni, totalizând 6.000 de exemplare în 2010, adică jumătate din totalul urşilor bruni înregistraţi în Europa.

Râşii (lincşii) din Carpati, aproximativ 1.600 de exemplare la nivelul lui 2010, reprezintă circa 75% din totalul de râşi din întreaga Europă. În Germania, de exemplu, mai există aproximativ 15 exemplare de râs. (vezi harta Germaniei)

Lupii, 3.000 de exemplare, reprezintă 40% din totalul european, însă specia este pe cale de dispariţie. În România anilor ’60 a avut loc o amplă acţiune de exterminare a lupilor ca urmare a atacurilor acestora asupra crescătoriilor de oi şi capre.

Nici la capitolul ierbivorelor nu stăm rău, pentru ca s-a reuşit repopularea cu capre negre, după ce dispăruseră din cauza braconajului excesiv. În Deltă există cea mai mare colonie de pelicani din Europa, iar lista animalelor şi a păsărilor sălbatice de pe teritoriul ţării ar putea continua. De remarcat este faptul că 5% din suprafaţa ţării este protejată pentru a ocroti biodiversitatea.

(vezi si care este ruda de pe continentul sud-american al ursului brun, aici)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Animale carnivore