Tendinte in .Ro


Pe langa oameni, mai mult de 10 specii de animale au ajuns in spatiu

Pe langa oameni, mai mult de 10 specii de animale au ajuns in spatiu

La inceput animalele au fost folosite pentru a testa supravietuirea la zborul in spatiu, intr-o vreme cand nu se punea inca problema trimiterii vreunui om dincolo de stratosfera. Mai tarziu au fost folosite pentru investigatii asupra proceselor biologice, efectelor microgravitatiei si zborului in spatiu care le-ar fi putut afecta. Din 1947 pana in prezent zece tari au trimis animale in spatiu: Uniunea Sovietica, Statele Unite, Franta, China, Japonia si Iranul.

Primele care au ajuns in spatiu au fost niste muste, in 1947, la bordul unei rachete americane care a depasit limita celor 100 kilometri inaltime, considerati la nivel international drept marginea Pamantului si intrarea in spatiu. Mustele au fost recuperate in viata si le-a fost examinata expunerea la radiatiile de la altitudini mari. Apoi, in 1949, maimuta Albert al II-lea a fost primul animal care a ajuns in spatiu, ajungand la 134 kilometri inaltime. Parasuta care trebuia sa asigure coborarea in siguranta a lui Albert s-a defectat insa iar maimuta a decedat la impactul capsulei cu solul.

In anii ’50 americanii au trimis soareci iar sovieticii i-au trimis pe cainii Tsygan si Dezik, ambii caini supravietuind intoarcerii. Apoi cainele Laika, la bordul lui Sputnik 2, a fost primul animal care a fost plasat pe orbita. Din pacate insa la vremea aceea nu fusese dezvoltata si tehnologia care sa intoarca intoarcerea de pe orbita asa incat Laika a murit in timpul zborului. Apoi aproape 10 caini, trei maimute, doua broaste, 12 soareci si chiar un iepure sovietic au fost expulzati de pe Pamant inainte ca Iuri Gagarin sa devina in 1961 primul om ajuns in spatiu.

Pana in prezent au mai fost trimisi in spatiu porcusori de Guineea, pisici, broaste testoase, pesti, melci, viermi de matase, albine, furnici si chiar paianjeni. Cele mai recente experimente derulate in cadrul unor misiuni spatiale au inclus un soarece, doua testoase si niste vermi expediati de Iran in 2010, precum si paianjeni trimisi de americani in 2011.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Misiuni spatiale