Tendinte in .Ro


Peste 100 de milioane de femei iau anticonceptionale

Peste 100 de milioane de femei iau anticonceptionale

Metodele care împiedică concepţia unui copil sunt nenumărate şi nu sunt neapărat invenţii ale modernităţii. Din cele mai vechi timpuri, cuplurile, dar mai ales femeile au încercat să găsească metode anticonceptionale pentru a preveni apariţia unui copil.

Ceaiurile anticoncepţionale utilizate de triburile băştinaşe, dar şi alimentele-minune despre care se spune că previn apariţia unei sarcini (precum papaya) sunt folosite de mii de ani pentru a nu aduce pe lume un copil. Cu toate acestea, dezvoltarea medicinei a însemnat inventarea unor substanţe care sunt sigure pentru a preveni o sarcină nedorită.

Prezervativele din latex, plasturele anticoncepţional sau steriletul sunt câteva metode contraceptive. Anticoncepţionalele cu un mare succes sunt însă pilulele contraceptive. Pentru a descoperi cea mai bună metodă de contracepţie este nevoie de părerea avizată a unui medic specialist ginecolog.

Înainte de a recomanda o anume metodă de contracepţie, medicul ginecolog va ţine cont de mai mulţi factori. Astfel, pilulele anticonceptionale vor fi recomandate ţinând cont de vârsta unei femei, de eventualele probleme medicale pe care le are, de frecvenţa migrenelor sau de fumat. De asemenea, ele sunt interzise persoanelor care suferă de cancer. Pe lângă evitarea unei sarcini, multe pastile anticonceptionale vindecă durerile menstruale (dismenoreea), dar şi menstruaţia prelungită (menoragia), acneea şi chisturile ovariene. Aceste pilule contraceptive se administrează zilnic, cam la aceeaşi oră de fiecare dată, fără întrerupere timp de 21 de zile. În cazul în care o femeie ia antiobiotice, este posibil ca pilulele anticoncepţionale să nu îşi facă efectul în perioada tratamanetului, aşa că se recomandă o metodă suplimentară de protecţie, cum ar fi prezervativele.

Anticoncepţionalele conţin hormoni, atât progesteron, cât şi estrogen, care înhibă ovulatia şi astfel previn apariţia sarcinii. Pastilele se vor lua în prima zi a ciclului menstrual şi vor începe să îşi facă efectul la câteva zile după prima pilulă (5-7 zile). Aceste date trebuie confirmate cu medicul sau farmacistul care prescrie medicaţia. Pilulele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ci doar împotriva sarcinilor nedorite.

Există de asemenea şi contraceptive de urgenta, care se vor administra în maxim 72 de ore de la un contact sexual neprotejat şi care reprezinăt o măsură avortivă. Este metoda cea mai puţin recomandată şi poate fi folosită doar în caz de urgenţă.

Se esttimează că la nivel global peste 100 de milioane de femei folosesc pilulele contraceptive pentru a evita sarcinile dorite, iar şi mai multe femei folosesc alte metode de contracepţie precum prezervativele, steriletul, inelul contraceptiv sau plasturele.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti