Tendinte in .Ro


Prima semnatura a unui artist dateaza de acum 27.000 ani

Prima semnatura a unui artist dateaza de acum 27.000 ani

530 de metri de galerii dispuse pe doua nivele ar fi descrierea sumara a pesterii Garvas din Pirineii francezi, o pestera care, odata cu cercetarea ei mai indeaproape incepand cu 1906, a scos la iveala adevarate comori paleontologice si antropologice. Paleontologii, specialisti in cercetarea organismelor fosile au descoperit in pestera Garvas o multime de oase apartinand mai multor specii de animale disparute, fosile expuse in prezent la Institutul de Paleontologie din Paris si la Muzeul de Istorie Naturala din Toulouse. Ei au fost mai norocosi, si-au putut extrage din interiorul pesterii descoperirile.

Antropologii pe de alta parte, au avut o si mai mare surpriza sa constate ca pestera a servit nu doar ca adapost oamenilor din perioada Gravettian (aproximativ 27.000 pana la 22.000 de ani in urma) dar acestia au lasat mostenire eternitatii adevarate opere de arta preistorica. 150 de desene, unele formate din linii simple scrijelite in piatra, altele pictate cu migala, infatiseaza animalele acelei perioade: zimbri, bizoni, mamuti, elani, cai, cerbi si pasari pe peretii de stanca ai pesterii. Unele dintre ele foarte detaliate, pana la reprezentarea exacta a copitei unui cal sau a blanei cu fire de par a unor animale.

Inca si mai surprinzatoare a fost descoperirea semnaturilor artistilor vremii, cele mai vechi dovezi de identificare individuala din lume: palmele oamenilor de Gravettian. Unele in negativ – prin asezarea palmei pe peretele pesterii si aplicarea de culoare in jurul ei reliefand astfel conturul mainii, altele in pozitiv – prin vopsirea palmei si aplicarea ei pe perete ca intr-o amprentare. Se presupune ca imaginile reprezentand conturul palmelor au fost realizate prin suflarea unui lichid colorat din gura peste si in jurul palmei asezate pe peretele pesterii.

Numarul lor este de asemenea mare, ca si cum toti locuitorii pesterii ar fi vrut sa lase posteritatii o poza a trecerii lor pe acolo, fapt reliefat de prezenta a doua maini de copii pe suprafata peretilor pesterii, ca si unele de adolescenti si femei. Datarea acestor semnaturi a fost facuta prin analogie cu cea a unui fragment de os descoperit intr-o firida a pesterii in apropierea mai multor astfel de reprezentari ale mainilor: 26.860 de ani in urma.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti