Tendinte in .Ro


Exista oameni care au ales sa traiasca in interiorul unui vulcan activ

Exista oameni care au ales sa traiasca in interiorul unui vulcan activ

Ceva mai brutal spus, exista oameni care au ales sa doarma cu Moartea sub perna dar aceasta situatie este chiar reala, aproximativ 200 de oameni ducandu-si viata in prezent in interiorul unui vulcan activ. Este vorba despre locuitorii satului Aogashima, situat pe insula japoneza ce poarta acelasi nume si care reprezinta nici mai mult nici mai putin decat un vulcan considerat activ de catre agentiile de specialitate japoneze. E adevarat ca ultima serie de eruptii a vulcanului Aogashima s-a produs intre anii 1781 si 1785, dupa care monstrul geologic s-a potolit, dand ocazia naturii sa ocupe insula transformand-o intr-un paradis vizual, stand in acelasi timp sub semnul incertitudinii privind urmatoarea eruptie a vulcanului si care se poate produce oricand.

Insula are o lungime de 3,5 kilometri si o latime maxima de 2,5 kilometri, aparand in mijlocul apelor Marii Filipinelor ca urmare a eruptiilor vulcanilor de dedesupt, explorarile geologice aratand ca cel putin patru vulcani submarini inghesuiti pe o suprafata foarte mica au contribuit la acumularea de resturi vulcanice care, sub influenta vulcanului Aogashima, s-au ridicat pana deasupra nivelului marii formand si modeland insula.

Activitati vulcanice recente au fost inregistrate in anii 1652, apoi intre anii 1670 si 1680, ceva mai tarziu in 1780, 1781, 1783 (cand toti cei 63 de locuitori ai insulei au fost evacuati cu succes) si 1785 cand o eruptie masiva si neasteptata a dus la moartea a jumatate dintre cei 327 de locuitori ai insulei de la acea data).

Urmare a intreruperii activitatii vulcanice, natura a acoperit pe de-a-ntregul atat exteriorul cat si interiorul craterului vulcanului, chiar si micul con vulcanic situat in mijlocul craterului ce da forma insulei. Caldarea exterioara poarta numele Ikenosawa si are un diametru de 1,5 kilometri, cu cel mai inalt punct al sau in partea sudica a craterului avand o inaltime de 423 de metri, conul din interior fiind denumit Maruyama si avand un diametru de doar 200 de metri.

Aogashima

Este neobisnuita atractia pe care o exercita insula asupra oamenilor care au ales mereu sa revina si sa locuiasca pe aceasta insula instabila din punct de vedere geologic, in prezent insula numarand aproximativ 200 de locuitori permanenti, a caror principala activitate este oferirea de servicii turistice acelora care vin sa viziteze insula vulcanica. In cazul unei eruptii evacuarea locuitorilor si turistilor este destul de dificila, fortele de interventie aflandu-se la 358 de kilometri departare, in orasul Tokyo (in jurisdictia caruia se afla insula), o alta insula pe care oamenii se pot refugia fiind Hachij┼Ź-jima, situata la 64 de kilometri, dar care dispune de resurse limitate in ceea ce priveste capacitatea de preluare a celor aflati pe insula Aogashima.

(sursa foto: panoramio.com)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Aogashima