Tendinte in .Ro


Aparatul modern de respirat pentru scafandri a fost inventat de Jaques-Yves Cousteau

Aparatul modern de respirat pentru scafandri a fost inventat de Jaques-Yves Cousteau

Cea mai veche dovada a scufundarilor autonome vine tocmai din anii 900 i.Hr., asirienii inotand pe sub apa cu ajutorul unor burdufuri din piele din care respirau. Leonardo da Vinci a schitat in 1500 un aparat autonom de respirat sub apa insa nu s-au gasit si dovezi ca l-ar fi si realizat. La inceputul anilor 1800 Brizé-Fradin si Friedrich Von Drieberg concept rezervoare cu aer pe care scufundatorii le tineau in spate si care erau alimentate cu aer printr-un tub ce comunica cu suprafata iar in 1825 William James inventeaza butelia cu aer comprimat livrat la debit constant. Desi au mai beneficiat de imbunatatiri, cele mai performante echipamente de la inceputul secolului XX asigurau insa autonomii sau adancimi foarte mici, de exemplu 15 minute la 40 metri adancime sau o ora la 10 metri adancime.

In 1942 francezii Jaques-Yves Cousteau si Émile Gagnan produc un detentor (piesa ce destinde aerul de la presiunea ridicata la care se afla in butelia cu aer comprimat la presiunea corespunzatoare adancimii la care se afla scufundatorul) pe care il testeaza, fara mare succes, in raul Marne de langa Paris. Cei doi corecteaza greselile de proiectare si adauga de asemenea la instalatia de respirat si un al doilea furtun pentru expiratia aerului. Vara si toamna lui 1943 au consemnat peste 500 de scufundari in Marea Mediterana pentru testarea limitelor aparatului de respirat, produsul dovedindu-se usor de folosit si mai ales sigur, ajungandu-se si pana la 64 de metri adancime cu autonomie sporita. Aparatul de respirat, denumit Cousteau-Gagnan, sta baza tuturor aparatelor de respirat cu aer comprimat pentru scafandri realizate pana in prezent.

Pe langa aparatul de respirat, Jaques-Yves Cousteau a pus la punct in 1946 si un echipament constand intr-un costum de scafandru cu volum constant, fabricat din cauciuc vulcanizat si care permitea scufundari lungi in ape avand temperaturi joase.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Echipament scufundari