Tendinte in .Ro


Primul apeduct din lume alimenta cu apa capitala asiriana Ninive

Primul apeduct din lume alimenta cu apa capitala asiriana Ninive

Situat pe malul estic al fluviului Tigru din Mesopotamia, Ninive a fost capitala imperiului asirian, unul dintre cele mai mari si mai puternice imperii din Orient in antichitate, imperiu care s-a intins pe intreaga suprafata a Mesopotamiei (Irakul de astazi) si majoritatea Asiei Mici (Turcia de astazi), Siriei si Egiptului. Spre deosebire de alte orase antice peste care au fost construite in timp alte asezari umane dupa distrugerea lor cauzata de cele mai multe ori de razboaie, Ninive a ramas sub forma de ruine, pe malul celalalt al fluviului Tigru ridicandu-se ulterior actualul oras irakian Mosul.

Arheologii au putut astfel sa cerceteze vechiul oras antic si sa aduca lumii informatii despre uriasa asezare. Uriasa pentru ca la apogeul sau Ninive adapostea intre 100.000 si 150.000 de oameni, dublu fata de Babilonul acelor timpuri, situandu-se intre cele mai populate orase din lume. Suprafata orasului era de sapte kilometri patrati si dispunea de 15 porti de intrare in oras formate in zidurile sale de aparare. Orasul era protejat de 12 kilometri de parapeti din caramida prevazuti cu metereze de unde se putea trage asupra eventualilor atacatori.

Daca pentru activitati uzuale precum spalarea (inclusiv a hainelor) era folosita apa fluviului din vecinatate, necesarul de apa proaspata pentru populatul oras a fost asigurat prin construirea primului apeduct din istorie, comandat de regele asirian Sennacherib care a domnit intre anii 705 si 681 i.Hr. Constructia apeductului a fost finalizata in 691 i.Hr. iar apa provenea din izvoare aflate la 65 de kilometri distanta. Daca pe marea majoritate a distantei apeductul s-a folosit de inclinatia naturala a solului, provocarea pentru constructorii lui Sennacherib a fost traversarea unei vai in zona Jerwan.

Cercetatorii au estimat ca mai mult de 2 milioane de blocuri cubice de piatra au fost pregatite pentru constructia acestei traversari, fiecare cub avand laturile de 50 de centimetri. Acestea au fost folosite pentru formarea unei fundatii pe fundul vaii si care avea rolul sa sustina arcele din piatra peste care a fost amenajat canalul de apa. Acest pod avea o lungime de aproximativ 280 de metri si o latime de 22 de metri, platforma sa superioara aflandu-se la 9 metri deasupra fundului vaii si fiind prevazuta cu parapeti de 2 metri inaltime care sa tina apa pe acest curs realizat de om.

Apeduct asiran
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti