Tendinte in .Ro


Asediul Leningradului a durat aproape 900 de zile

Asediul Leningradului a durat aproape 900 de zile

Asediul Leningradului, oras cunoscut acum ca Sankt Petersburg, a fost cel mai de durata si cel mai sangeros asediu din istoria omenirii. S-a desfasurat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, incepand cu data de 8 septembrie 1941 cand ultima legatura externa cu orasul a fost pierduta, germanii inchizand toate punctele de acces, si s-a terminat in ziua de 27 ianuarie 1944 cand sovieticii au reusit sa faca o bresa in incercuirea germana. Capturarea orasului Leningrad, oras simbol al URSS ca fosta capitala si loc de desfasurare al Revolutiei ruse din 1917, era primordiala pentru nemti care numisera aceasta actiune Operatiunea Barbarossa. Nici ei nu se asteptau insa sa dureze atat mult dar nici nu au slabit orasul in cele aproape 900 de zile. Legenda spune ca Hitler ar fi vrut sa redenumeasca orasul in Adolfsburg.

Cucerirea orasului Leningrad ar fi trebuit sa se petreaca repede, drept pentru care armata germana a fost sustinuta de un grup masiv de Panzere, retras mai apoi pe frontul de la Moscova dupa ce rezistenta rusilor a facut ca asediul Leningradului sa dureze mai mult decat era asteptat. Nemtii s-au pozitionat pe 3 laturi ale orasului in timp de armata finlandeza a ocupat teritorii la nordul orasului, reusind astfel sa taie orice comunicatie a orasului cu exteriorul, de asemenea sa previna alimentarea Leningradului cu provizii alimentare sau militare. Peste un milion de cilivi rusi au fost mobilizati pentru construirea fortificatiilor sub forma mai multor linii de rezistenta, in total 190 de kilometri de baricade din lemn, 635 de kilometri de sarma, 700 de kilometri de santuri anti-tanc si 25.000 kilometri de transee ajutandu-i pe sovietici sa nu cedeze orasul mai bine de doi ani.

Bombardamentele si raidurile aeriene germane au distrus majoritatea resedintelor tarului si nobililor rusi, de asemenea fabrici, scoli, spitale si cladiri administrative. Se presupune ca aproximativ 1.500.000 de oameni au murit, atat soldati cat si civili, ca si multi dintre cei 1.400.000 femei si copii pentru care s-a incercat evacuarea din oras din cauza foametei si bombardamentelor. Incercuirea germana a fost sparta abia in ianuarie 1944 dupa aproape o luna de lupte concertate atat dinspre oras cat si dinspre exterior, o bresa de aproape 12 kilometri facand posibila alimentarea orasului infometat cu provizii.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Leningrad