Tendinte in .Ro


Aspirina este cel mai cunoscut medicament din lume

Aspirina este cel mai cunoscut medicament din lume

Aspirina isi datoreaza pozitia de cel mai cunoscut medicament din lume atat vechimii sale (in 2012 se implinesc 115 ani de la realizarea ei) cat si aplicabilitatii ei, fiind utilizata intensiv pana la descoperirea unor medicamente potrivite pentru afectiuni specifice. Substanta numita Acid acetilsalicilic fusese descoperita inca din 1853 de catre francezul Charles Frédéric Gerhardt dar nu a putut fi folosita in cadrul tratamentelor unor afectiuni decat din 1897 cand substanta a fost purificata suficient incat sa poata fi folosita ca medicament.

Cel care este creditat cu crearea aspirinei este germanul Felix Hoffmann, chimist angajat al firmei Bayer, cea care a si dat denumirea de Aspirina medicamentului, insa si Arthur Eichengrün a pretins ca el a descoperit substanta. Destul de tarziu insa, abia in 1949, intr-o lucrare in care descria modul in care a sintetizat substanta cam in aceeasi perioada cu Felix Hoffmann. Controversa nu a facut multe valuri, istoricii si chimistii neluand in seama teoria lui Eichengrün, insa in 1999 specialisti ai Departamentului de Stiinte Farmaceutice din cadrul Universitatii Strathclyde din Glasgow au efectuat cercetari amanuntite asupra dovezilor existente certificand faptul ca lui Eichengrün ar trebui sa-i fie recunoscuta inventia aspirinei.

Oricine ar fi inventatorul aspirinei, pastila ramane in continuare medicamentul cel mai de succes din lume, avand in prezent vanzari de aproximativ 40 miliarde de tablete pe an, fiind medicamentul cel mai folosit pentru combaterea febrei si infectiilor.
 
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Aspirina