Tendinte in .Ro


Atena a fost primul oras care a impus legi privind curatenia strazilor

Atena a fost primul oras care a impus legi privind curatenia strazilor

Pregatiti chiar pentru eventualitatea atacarii Atenei cu forte armate ca parte a planului lor de cucerire a Greciei, primul pas in extinderea puterii Macedoniei in lume, Alexandru cel Mare si Filip al II-lea, tatal sau, au preferat insa metoda persuasiunii, preferand construirea unor aliante cu cetatile grecesti pe masura ce inaintau spre sud. Avand in spate predarea fara lupta a Tebei, ceea ce le conferea imaginea unei forte militare suficient de puternice incat sa-i sperie pe atenieni, apoi predarea armatei coalizate a Tebei, Atenei si Salonicului rasculate dupa moartea regelui Filip, Alexandru cel Mare si-a trimis soli la Atena pentru a-i anunta venirea si disponibilitatea de a discuta cu reprezentantii orasului.

Demostene, unul dintre oratorii de vaza ai orasului grec in acea perioada, a sustinut pana la venirea lui Alexandru mai multe discursuri prin care ii avertiza pe atenieni asupra pericolului pe care il reprezinta macedonenii la adresa independentei lor si ii incuraja pe locuitori sa accepte si sa sustina ideea unui razboi cu Macedonia, cu toate acestea locuitorii orasului erau impartiti intre cei care doreau o pace fara lupta cu macedonenii si cei care vroiau sa lupte impotriva tendintelor expansioniste ale acestora. Venirea lui Alexandru si discursul sau i-a incantat insa pe atenieni, dorinta regelui Macedoniei de a raspandi cultura greaca in lumea pe care el vroia sa o cucereasca fiind de ajuns ca atenienii sa ingroase randurile celor care doreau o pace fara lupta. Ceea ce s-a si intamplat, Alexandru evitand astfel varsarea chiar si a unei singure picaturi de sange care ar fi putut deteriora relatiile dintre cele doua parti. Alexandru a instalat garnizoane la Atena, asa cum a facut si in cazul celorlalte orase grecesti dar le-a promis atenienilor, si s-a tinut de cuvant, ca nu vor fi atacati, isi vor pastra libertatea de navigatie si nu vor fi deranjati in treburile interne ale cetatii.

Prezenta macedonenilor postati in Atena si-a facut insa simtita prezenta, multe dintre ideile pe care le-au “plantat” in consiliul orasului fiind puse in aplicare in anii ce au urmat. Una dintre acestea privea curatenia orasului, un aspect deficitar la vremea anilor 325-320 i.Hr. Atenienii, ca de altfel locuitorii tuturor celorlalte cetati, erau obinuiti sa-si arunce gunoaiele direct in strada, orasul ajungand sa arate destul de rau in ciuda serviciului de salubrizare asigurat de catre oras dar care nu facea fata in totalitate.

In acest context au aparut primele legi privind curatenia strazilor, legi care interziceau murdarirea orasului sub amenintarea pedepselor pentru cei care erau prinsi aruncand deseuri sau gunoaie in strada. A fost infiintata o comisie de control a curateniei orasului, ai carei membri supravegheau respectarea legilor si ii faceau raspunzatori pe cei care nu tineau seama de ele, controlau modul de depozitare al deseurilor si inlaturarea acestora din locurile publice. Locuitorii erau obligati sa isi depoziteze singuri deseurile pana la venirea periodica, in anumite zile, a celor insarcinati cu colectarea si transportul deseurilor din oras, modelul instaurat in Atena fiind preluat in timp si de alte orase grecesti si apoi si din afara spatiului elenistic.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti