Tendinte in .Ro


Budapesta este si orasul pesterilor

Budapesta este si orasul pesterilor

De mai mici sau mai mari dimensiuni, 200 este numarul pesterilor de sub strazile si cladirile din Budapesta. Cea mai lunga pestera are peste 13 kilometri si se numeste pestera Pálvölgyi. Ea a fost descoperita la inceputul secolului 20 si poate fi vizitata de turisti pe o portiune de jumatate de kilometru, fiind declarata monument al naturii. Cand s-a descoperit ca ea comunica cu o alta pestera, lungimea celor 2 a depasit 18 kilometri, fiind cea mai mare din Ungaria.

Pestera Szemlőhegyi impresioneaza nu prin lungime (are putin peste 2 kilometri), ci prin numeroasele stalactite si stalagmite cu forme de buchete de flori, ciorchini de strugure sau chiar de conopida. Nu degeaba localnicii spun ca e gradina subterana a Budapestei.

Pentru ca orasul are o istorie zbuciumata, de-a lungul vremii pesterile au fost folosite in razboaie ca locuri unde se ascundeau oamenii si armamentul: atat turcii in Evul Mediu care le-au extins, cat si germanii in al doilea Razboi Mondial, care le-au folosit ca depozite de armament.

Originea acestor pesteri este hidrotermala. Acum milioane de ani apa termala, calda, iesind la suprafata din adancuri, a sapat aceste tuneluri subterane care formeaza azi retele impresionante de pesteri sub zonele rezidentiale sau de birouri ale capitalei Ungariei.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Obiective turistice Budapesta