Tendinte in .Ro


Autobuzele scolare americane au aceeasi culoare stabilita prin lege

Autobuzele scolare americane au aceeasi culoare stabilita prin lege

Culoarea autobuzelor scolare a fost doar unul dintre subiectele dezbatute in cadrul conferintei organizate de profesorul Frank Cyr de la Universitatea Columbia din New York in aprilie 1939. Profesorul a strans cu acea ocazie profesori din intreaga tara, reprezentanti ai autoritatilor de transport din toate statele americane, specialisti ai companiilor producatoare de autobuze scolare si experti ai producatorilor de vopsea DuPont si Pittsburgh Paints.
 
De-a lungul celor 7 zile ale conferintei specialistii au definit nu mai putin de 44 de standarde privind siguranta transportului elevilor si studentilor, culoarea – cea mai vizibila, fiind cea care a facut istorie. Alaturi de vopseaua autobuzelor au mai fost stabilite printre altele lungimea autobuzelor, inaltimea tavanului sau latimea culoarului de acces in interiorul autobuzelor scolare.

Nuanta de galben folosita din acel an la constructia autobuzelor nu a fost aleasa intamplator cu atatia specialisti adunati laolalta. Argumentul decisiv a fost acela ca textele negre de pe exact acea nuanta de galben erau cel mai usor vizibile in semi-intunericul diminetilor. Iata si detaliile “tehnice” ale acestui galben: codificare RGB 255, 216, 0; codificare CMYK 1, 12, 100, 0; iar cea hexazecimala #FFD800; unde RGB vine de la Red-Green-Blue (rosu-verde-albastru) iar CMYK de la cyan-magenta-yellow-black (cyan-magenta-galben-negru), familiare specialistilor in domeniul vizual.

Galbenul autobuzelor a primit chiar si un nume: “National School Bus Glossy Yellow” inregistrat in Statele Unite si in Canada si poate fi folosit doar pentru aplicarea pe autobuze scolare, acest aspect fiind reglementat prin legile emise in acest sens. Taxiurile din New York, la fel de cunoscute, desi tot galbene, folosesc o alta nuanta a acestei culori. Urmarea, pentru profesorul Frank Cyr, este aceea ca in timp si-a primit supranumele de “tatal autobuzelor scolare galbene”.
 
Iata o poza din Times Square, New York.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti