Tendinte in .Ro


B1TV a fost amendat pentru stricarea imaginii ministrului sanatatii

B1TV a fost amendat pentru stricarea imaginii ministrului sanatatii

Stiti deja probabil, de luni pana vineri la ora 17:00 studiourile B1TV gazduiesc emisiunea Butonul de panica realizata de catre Catalin Prisacariu, unul dintre realizatorii cu o evolutie ascendenta dintre cei ai postului de televiziune mentionat. Realizator TV si redactor sef-adjunct la revista Kamikaze, Catalin are o experienta destul de bogata in presa, activand in aceasta breasla inca din anul 2001. Emisiunea pe care o prezinta se doreste a fi una decenta si obiectiva, departe de sezatorile politice sau razboaiele inutile desfasurate in direct si care se pot vedea prin alte locuri. “Timp de o ora, Catalin Prisacariu opereaza cu precizie chirugicala cele mai complicate cazuri ale saptamanii” suna prezentarea emisiunii de pe site-ul televiziunii.

In august 2013 insa, realizatorul TV s-a intrecut pe sine si nu numai ca a facut o operatie chirurgicala de exceptie dar a realizat si o mutatie genetica pe persoana ministrului Sanatatii din acel moment, Eugen Nicolaescu. Motiv pentru care postul de televiziune a fost sanctionat drastic de catre CNA (Consiliul National al Audiovizualului) pentru incalcarea dreptului la propria imagine al ministrului. Dar iata ce s-a intamplat:

Bazandu-se pe o informatie neconfirmata, Catalin Prisacariu a prezentat in timpul emisiunii ideea existentei unui plan al Ministerului Sanatatii de a introduce o taxa noua, aflata inca in stadiul de proiect sau variante de lucru in birourile ministerului. De buna credinta, realizatorul TV a incercat sa ia legatura cu cel mai in masura sa confirme sau sa infirme o astfel de idee, insusi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ghinionul a facut ca acesta sa se afle in concediu de odihna tocmai in perioada in care a fost realizata emisiunea asa incat ministrul l-a indrumat pe omul de televiziune catre cel responsabil de conducerea ministerului in timpul absentei sale, secretarul de stat Raed Arafat. Acesta, apelat telefonic, a infirmat datele prezentate in cursul emisiunii, mentionand ca nu are informatii despre introducerea vreunei taxe noi initiate de Ministerul Sanatatii in cadrul caruia activeaza si prin urmare nu poate comenta pe o tema care nu exista. Emisiunea a degenerat rapid la nivel declarativ, realizatorul facand referire la cel care conduce portofoliul Sanatatii in cadrul Guvernului Romaniei ca la “ministrul sobolan”.

De aici pana la o sesizare facuta de catre secretarul de stat catre CNA nu a mai fost decat un singur pas, Raed Arafat inaintand o reclamatie chiar a doua zi, iar subiectul a fost pus pe ordinea de zi a sedintei CNA din 17 octombrie 2013. Avand dreptul la aparare in cadrul sedintei publice desfasurate, reprezentantul B1TV Rares Anita si-a sustinut colegul de presa incercand sa-i convinga pe membrii CNA ca sintagma “ministru sobolan” a fost utilizata de catre realizatorul emisiunii doar pentru a descrie o atitudine, cea pe care Ministerul Sanatatii o are fata de partenerii de comunicare, nicidecum pentru a jigni.

Membrii CNA nu s-au lasat insa induplecati de argumentele prezentate iar decizia adoptata cu sapte voturi pentru si doua voturi impotriva a fost aceea de sanctionare a postului de televiziune B1TV cu amenda in valoare de 10.000 de lei, argumentele fiind incalcarea articolului 40, alineatul 3, respectiv a articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual. Acestea mentioneaza ca “Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta“, respectiv “Orice persoana are dreptul la propria imagine“.

Decizia nu poate fi contestata asa incat postul de televiziune nu are alta varianta decat sa se supuna sanctiunii dictate, sa plateasca amenda si sa ii determine pe angajatii sai care realizeaza emisiuni la B1TV live sa evite pe viitor astfel de derapaje verbale ale moderatorilor sai.

(sursa foto: b1.ro)
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

B1TV live