Tendinte in .Ro


Zidul de aparare babilonian era mai inalt decat Marele Zid Chinezesc

Zidul de aparare babilonian era mai inalt decat Marele Zid Chinezesc

Este cunoscut si acceptat faptul ca Marele Zid Chinezesc este cea mai mare constructie de pe Pamant luand in considerare lungimea si volumul sau. Doar e vorba de peste 21.000 de kilometri lungime, cu o grosime a zidului variind intre 4 si 8 metri si o inaltime intre 5 si 8 metri, cu 25.000 de turnuri de observatie inalte de 12 metri. Rolul sau: de aparare impotriva triburilor nomade din nord. A caror infrangere nu ar fi fost dificila pentru armata chineza. Imensitatea teritoriului si a lungimii granitelor facea insa imposibila anticiparea locului unde nomazii aveau sa loveasca urmatoarea data pentru mutarea in timp util a soldatilor chinezi.

Un alt zid insa, avand acelasi rol, de aparare impotriva unor armate din nord, avea sa se dovedeasca impenetrabil datorita inaltimii sale dezarmante: 30 de metri. Avea o lungime de doar 150 de kilometri, suficient insa pentru apararea regatului babilonian al lui Nabucodonosor al II-lea. Ridicat intre cele doua fluvii din Mesopotamia, Tigru si Eufrat, zidul avea sa ii tina departe pe mezi si persi. Dar, spre deosebire de zidul chinezesc pentru constructia caruia au fost sacrificati probabil sute de mii de chinezi, zidul de aparare babilonian a fost ridicat cu mana de lucru constituita din prizonieri de razboi adusi din campaniile militare de expansiune duse de catre regele babilonian, dupa cum rezulta dintr-o inscriptie din marele templu al zeului Marduk construit de acelasi Nabucodonosor al II-lea.

Zidul a fost construit din caramizi de lut uscate la soare, fabricate pe malurile celor doua fluvii. Fiecare caramida purta sigiliul regal iar in timpul constructiei sigiliul regal era expus catre exterior pentru a fi vazut de cei care se opreau in fata zidului. Constructia zidului, inceputa in anul 566 i.Hr. a fost intrerupta insa odata cu moartea regelui Nabucodonosor al II-lea, in 562 i.Hr.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti