Tendinte in .Ro


Balenele cu cocoasa dezvolta competente lingvistice sofisticate

Balenele cu cocoasa dezvolta competente lingvistice sofisticate

Se stie despre balenele cu cocoasa ca interpreteaza cantece, oamenii de stiinta incercand sa studieze vocalizele, comunicarea dintre ele inca din anii 70 ai secolului trecut. Masculii sunt cei care produc suite de sunete avand durate intre 6 si 30 de minute, si mai ales in timpul imperecherii aceste cantece se intensifica, balenele repetandu-le chiar ore si zile la rand. Cantece au fost inregistrate si in afara perioadelor de reproducere, aratand ca au rol in comunicarea uzuala si localizarea exemplarelor iar masculii care insotesc femele cu pui canta mai des si mai mult decat exemplarele singure.

Nu foarte speciale aceste informatii, nu-i asa? Cercetari recente bazate pe tehnici matematice au aratat insa ca balenele cu cocoasa folosesc sintaxa in cadrul cantecelor pe care le interpreteaza, punand intr-o alta lumina comunicarea dintre ele. Balenele cu cocoasa devin astfel singurele animale in afara de oameni care folosesc structuri ierarhice in limbaj, in care propozitiile sunt integrate in fraze si contexte.

Algoritmul computerizat folosit de cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology a fost capabil sa analizeze comunicarea balenelor luand in considerare probabilitati, plasarea sunetelor in cadrul suitelor, natura repetitiva a unor secvente vocale si chiar sa determine gradul de complexitate al fiecarui cantec studiat. Pe langa descoperirea structurilor de tip cuvinte-propozitii in comunicarea dintre balene, cercetatorii au evidentiat si faptul ca suitele de mai scurta durata sunt mai complexe decat cele mai lungi, aceasta comunicare putand fi folosita pentru geolocalizare ori pentru comunicarea uzuala intre membrii grupurilor de balene.
 
Sursa foto: SeaPics.com
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Balena cu cocoasa