Tendinte in .Ro


Jetul balenei nordice ajunge la 8 metri inaltime

Jetul balenei nordice ajunge la 8 metri inaltime

Inainte de observatiile cercetatorilor, sa facem putina ordine printre balene: exista la ora actuala 4 familii de balene totalizand 11 specii: i. netede (nordica, sudica, de Groenlanda); ii. pigmeu (pigmeu); iii. cenusie (cenusie); si iv. brazdate (albastra, cu inotatoare, borealis, Bride, cu cocoasa si acutorostrata).

Revenind la balenele nordice, doar 400 de exemplare mai traiesc in habitatul lor aflat in Oceanul Atlantic de Nord: vestul peninsulei Scandinave, tarmurile vestice ale arhipeleagului Britanic, vestul Frantei si nordul Spaniei, precum si tarmurile estice ale Canadei si Statelor Unite.

Ce le face interesante pe balenele nordice este faptul ca jetul lor de apa este relativ subtire dar inalt, putand ajunge la 8 metri, aproximativ inaltimea a 3 etaje de locuinte. Fata de celelalte specii de balene, al caror jet este mai scund si mai imprastiat.

Un alt aspect ce le deosebeste de alte specii este acela ca grasimea care le acopera are o densitate mai mica decat la suratele lor, facand ca dupa moartea lor corpul sa pluteasca la suprafata apei, in ciuda masivitatii si greutatii lor.
 
De vazut un film, zicem noi, fabulos, cu un grup de balene nordice:


 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Balena nordica