Tendinte in .Ro


Mai putini bani de la romanii din strainatate

Mai putini bani de la romanii din strainatate

Efectele crizei continua sa-si faca simtita prezenta in buzunarele romanilor din strainatate si ale familiilor lor ramase in tara. In anul 2014 romanii din strainatate au trimis cu putin peste 3 miliarde de euro in tara, cu aproximativ 40% mai putin decat in cel mai bun an din acest punct de vedere, 2008. Nu este insa de mirare, nici nu mai putem sa ne asteptam la un transfer de bani in Romania la un nivel foarte mare cata vreme tarile in care muncesc romanii nu si-au revenit inca din criza economica.

Anii de glorie 2007-2008 vor ramane inca mult timp drept perioada cu cele mai generoase remiteri de bani, romanii din strainatate reusind in prezent cu mai multa dificultate sa puna bani deoparte din salariile obtinute pentru a-i trimite familiilor lor din tara. Trebuie luat in considerare si faptul ca intre timp s-au schimbat si obiectivele celor plecati in alte tari, din ce in ce mai multi dintre acestia alegand acum sa stranga bani pentru a-si cumpara sau construi o casa sau o afacere chiar in tara respectiva in locul uneia in Romania, pe masura ce s-au adaptat tot mai bine rigorii si obisnuintelor vietii acolo.

Sociologii au identificat pana acum trei categorii de migranti. Pe de o parte sunt acei romani slab calificati profesional care se duc in tari preponderent mediteraneene (Spania, Portugalia, Grecia) si care muncesc pe salarii foarte mici si au cele mai mari dificultati in a trimite bani acasa, numarul lor fiind insa foarte mare; acestia isi doresc sa se intoarca acasa pentru a realiza ceva in tara, trimitand bani sau strangandu-i acolo in perspectiva intoarcerii. Pe de alta parte sunt romanii care ajung sa munceasca in tari anglo-saxone precum Anglia sau Germania, de asemenea Franta si care traiesc acolo in conditii de viata mai bune decat cei din prima categorie mentionata si care nu vor neaparat sa ne intoarca acasa; acestia trimit bani pentru intretinerea familiilor ramase in tara si acoperirea cheltuielilor curente si de educatie a copiilor. O a treia categorie fiind constituita din cei avand o calificare profesionala ridicata si care emigreaza in state precum SUA, Canada sau zone europene bine dezvoltate si care pleaca din tara definitiv. Bineinteles, exceptii exista in fiecare dintre aceste trei categorii dar tiparele au la baza un numar destul de mare de romani.

Dintre tarile din care s-au trimis cei mai multi bani in anul 2014 se detaseaza Italia, Statele Unite si Germania, urmate indeaproape de Spania.

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti