Tendinte in .Ro


Bataile inimii constau in 3 etape distincte

Bataile inimii constau in 3 etape distincte

Cele 3 faze bine delimitate ce compun fiecare bataie a inimii se numesc diastola, sistola atriala si sistola ventriculara. Diastola reprezinta o relaxare, pe cand sistolele sunt contractii ale muschilor inimii. Iata cum functioneaza inima si ce anume determina bataile inimii:

i. in timpul diastolei, cele doua atrii ale inimii (zonele de sosire ale sangelui in inima) se umplu cu sange provenit din corp (prin venele cave superioara si inferioara, sange sa-i zicem “uzat”, slab oxigenat) si de la plamani (prin vena pulmonara, acest sange fiind bine oxigenat dupa vizita in plamani);

ii. in timpul sistolei atriale, cele doua atrii se contracta impingand sangele in ventricule (zonele de plecare ale sangelui din inima);

iii. in timpul sistolei ventriculare, cele doua ventricule se contracta impingand cu putere sangele afara din inima catre organism (prin artera aorta, sangele bogat in oxigen sosit anterior de la plamani) si catre plamani (prin artera pulmonara, sangele “uzat”, lipsit de oxigen, pentru a fi reoxigenat).

Iar aceste etape se repeta pe tot parcursul vietii, in medie, de 72 de ori pe minut(!).

In imagine, cu rosu – sangele oxigenat, provenit din plamani si pompat catre organism, cu albastru – sangele uzat, provenit din corp si pompat catre plamani.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Bataile inimii