Tendinte in .Ro


Părul reginei Berenice a dat numele unei constelaţii

Părul reginei Berenice a dat numele unei constelaţii

Este vorba de Berenice a II-a, sotia regelui Ptolemeu al III-lea Euergetes (care a condus Egiptul intre 246 si 222 i.Hr.), al treilea rege al Egiptului din dinastia Ptolemeilor. Berenice provenea dintr-o familie regala, tatal sau fiind Magas, regele orasului Cirene. De asemenea bunica sa fusese Berenice I, regina a Egiptului in timpul lui Ptolemeu I Soter, intemeietorul dinastiei care a condus Egiptul timp de aproape 300 de ani.

Extrem de frumoasa si maritata cu Ptolemeu al III-lea in chiar anul instalarii acestuia pe tronul Egiptului, Berenice a fost cinstita ca zeita de catre poporul egiptean inca din timpul vietii, un lucru destul de neobisnuit.

Povestea Berenicei este legata de plecarea sotului sau la razboi in anul 243 i.Hr. impotriva sirienilor cu care egiptenii isi disputau suprematia asupra zonei. Se spune ca Beatrice a II-a a jurat zeitei Afrodita ca-si va sacrifica frumosul par lung si blond, daca ii va ocroti sotul si il va intoarce pe acesta sanatos de la razboi. Cum acest lucru s-a intamplat, regina Beatrice si-a taiat parul si l-a depus drept ofranda in templul inchinat zeitei Afrodita.

In dimineata urmatoare suvitele de par disparusera insa de pe altar, ceea ce l-a infuriat la culme pe rege. Pentru a-l potoli, astronomul curtii regale le-a spus lui Ptolemeu al III-lea si reginei Beatrice ca darul constand in parul ei fusese acceptat de catre zeita care l-a transformat intr-o constelatie. Le-a indicat un grup de stele care de atunci poarta numele Parul Berenicei, sau Cosita Berenicei.

Constelatia este vizibila din Romania, cele mai stralucitoare stele ale sale chiar cu ochiul liber, cel mai bine in luna mai a fiecarui an, in jurul orei 9 seara. Constelatia, pe care in cataloage o gasiti si sub numele international Coma Berenices, este marginita de constelatiile Cainii de vanatoare, Ursa Mare, Leului, Fecioarei si Boarului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti