Tendinte in .Ro


Betelgeuse este mare cat orbita lui Jupiter

Betelgeuse este mare cat orbita lui Jupiter

Se gaseste in constelatia Orion, facand pereche cu la fel de cunoscuta stea Rigel. Impreuna cu alte doua stele, Sirius din constelatia Cainele Mare si Procyon din constelatia Cainele Mic formeaza Triunghiul de Iarna care, prin pozitionarea stelelor, seamana cu un triunghi echilateral vizibil dupa cum ii spune numele, in lunile de iarna. Este Betelgeuse, supergiganta rosie aflata la 640 de ani-lumina de Pamant.

Distanta fata de noi nu ne permite sa realizam pe deplin cat de mare este aceasta stea, dar iata in imagine o exemplificare grafica. Daca Betelgeuse ar fi pozitionata in centrul sistemului nostru solar, steaua ar cuprinde in interiorul ei toate planetele terestre (Mercur, Venus, Pamantul, Marte), centura de asteroizi si s-ar extinde pana la orbita lui Jupiter, intr-atat de mare este. Iar dimensiunea ei este in scadere, in 2009 fizicianul Charles Hard Townes, laureat al premiului Nobel, anunta ca steaua Betelgeuse si-a redus dimensiunile cu 15% fata de cele avute in 1993.

Betelgeuse

Explicatia pentru aceasta contractie e reprezentata de faptul ca steaua Betelgeuse este un pulsar de mari dimensiuni, ale carui straturi exterioare se extind si se contracta periodic ducand de asemenea la cresterea si scaderea temperaturii ei precum si la cresterea si scaderea luminozitatii sale. Atmosfera stelei fiind instabila, in perioada de contractie steaua absoarbe catre centrul ei tot mai multa energie care determina incalzirea ei si astfel a atmosferei care incepe sa se extinda. Pe masura ce atmosfera se extinde aceasta devine mai putin densa permitand energiei sa scape iar atmosferei sa se raceasca, ceea ce duce la intrarea intr-o noua faza de contractie. In 1927 steaua a avut cea mai mica stralucire din intreaga perioada in care s-au facut masuratori asupra ei, in 1933 si 1942 au fost determinate faze de maxima stralucire a ei. Ciclurile de pulsatie au o lungime de 150 pana la 300 de zile.

Betelgeuse s-a format probabil acum 10-12 milioane de ani, fiind expulzata dintr-o nebuloasa sau gradinita de stele din care a luat o masa imensa de gaze ce a dus la o evolutie rapida a ei. Astronomii au incercat sa determine care a fost acea nebuloasa insa traiectoria actuala a lui Betelgeuse, trasata cumva inapoi in timp nu duce la o nebuloasa vizibila, ceea ce inseamna ca traiectoria stelei s-a schimbat cel putin o data in istoria ei, probabil din cauza suflului determinat de explozia unei alte stele pe langa care a trecut.

Steaua se afla in ultima sa perioada de viata, specialistii estimand ca un colaps al ei se va produce in urmatorul milion de ani, o implozie cataclismica ce va dura cateva secunde generand o unda de soc ce va imprastia materialul stelar sub forma unei supernove. Axa de rotatie a lui Betelgeuse nu este insa orientata spre Pamant pentru ca unda de soc sa afecteze planeta noastra iar in locul stelei va ramane probabil o stea neutronica sau o gaura neagra.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti