Tendinte in .Ro


În Bhutan nu există PIB, ci Fericire Naţională Brută

În Bhutan nu există PIB, ci Fericire Naţională Brută

Poate părea hilar, însă este cât se poate de adevărat. Micul stat de la poalele masivului Himalaya a introdus acest indicator al fericirii pentru că, deşi locuitorii sunt săraci, ei sunt totuşi fericiţi, arată statisticile, cu o pondere de fericire de 96% din totalul populaţiei. Indicatorul FNB (Fericirea Naţională Brută) ia în calcul mai multe componente pentru a fi măsurat, printre care starea de sănătate a locuitorilor, cultura, mediul, educaţia şi spiritualitatea oamenilor. Oficialii din Bhutan spun că, dacă PIB-ul este construit artificial de către economişti, FNB reflectă starea de spirit a oamenilor, nu doar în raport cu banii, ci şi cu mediul în care trăiesc sau cu moştenirea culturală străveche.

Se pare că sistemul funcţionează, de vreme ce micul regat parlamentar înregistrează creşteri economice anuale, iar în ultimii ani a crescut speranţa de viaţă a locuitorilor. Mai mult, ţara face eforturi diplomatice la ONU pentru ca FNB să fie implementat şi în alte tări ca indicator economic.

Bhutanul este o ţară despre care puţini au auzit şi care şi-a câştigat independenţa în 1910. Statul are relaţii economice prospere cu India, însă nu are niciun fel de comunicare diplomatică cu altă mare ţară vecină, China. Bhutanul a fost deschis vizitelor turistice, însă acestea sunt controlate de către autorităţile statului.
 
Bhutan
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Bhutan