Tendinte in .Ro


Judetul Bistrita-Nasaud are doar 4 orase. Compenseaza insa prin bogatia mediului natural

Judetul Bistrita-Nasaud are doar 4 orase. Compenseaza insa prin bogatia mediului natural

Din acest punct de vedere, al numarului de orase care fac parte din judet, Bistrita-Nasaud se plaseaza printre ultimele judete din Romania: doar patru orase, dintre care unul cu statut de municipiu: Bistrita, bineinteles. Alaturi de acesta, Beclean, Nasaud si Sangeorz-Bai completeaza componenta urbana a judetului din nordul tarii. Aceasta situatie este insa usor explicabila prin numarul mic de locuitori, populatia totala a judetului, calculata la ultimul recensamant ca fiind putin sub 300.000 de locuitori (pe langa cele patru orase in judet se mai gasesc 58 de comune cu 235 de sate), fiind comparabila cu cea a unor orase din Romania precum Iasi sau Constanta si mai mica decat a altor orase precum Timisoara si Cluj-Napoca.

De-a lungul istoriei judetul nici nu a avut prea multe oportunitati de a dezvolta asezari urbane, rolul sau in istoria politica a acestei zone a Europei fiind unul destul de marginal. In timpul ocupatiei romane, granita Imperiului Roman trecea la un moment dat prin judet, doar 14% din suprafata sa fiind anexata imperiului, restul fiind populata de catre daci liberi, aflati astfel in afara imperiului. Apoi, in secolul 13, judetul a fost devastat de catre invazia tatara (1241-1242), locuitorii ramasi concentrandu-se in cateva asezari. Din aceeasi perioada provine si prima atestare documentara a orasului Bistrita, 1264. A urmat apoi fortificarea orasului Bistrita in secolele 14-15, posibilitatea de a se apara in spatele zidurilor atragand noi locuitori si, prin activitatile desfasurate de acestia in interiorul zidurilor, orasul a capatat un rol comercial semnificativ, pana la a deveni un oras liber ce avea dreptul de a organiza o armata proprie. Armata care asigura granitele regatului Ungariei impotriva navalirilor acelorasi tatari, alaturi de garnizoana formata intr-o alta asezare fortificata, Nasaud. De altfel si Beclean, alt oras din judetul Bistrita-Nasaud, a fost la inceputurile sale (atestat documentar tot din secolul al 13-lea) tot o cetate cu rol de aparare a granitei, toate cele trei orase atragand noi locuitori datorita factorului securitate prezent in aceste locatii. Doar Sangeorz-Bai s-a dezvoltat mult mai tarziu, in secolul al 18-lea, ajungand o importanta statiune balneara la inceputul secolului al 20-lea ca urmare a amenajarii unor facilitati in aceasta directie.

Putinele asezari (si mai ales urbane) din judet au lasat loc insa pentru o serie de bogatii ale mediului natural, cu un imens potential turistic:

 • rezervatii naturale: rezervatia Ineu-Lala, parcul geologic Piatra Corbului, Muntele de sare de la Saratel, Zavoaiele Borcutului, rezervatia Tausoare-Zalion, Rapa verde, Piatra Fantanele, rezervatia naturala La Saratura, rezervatia botanica Poiana cu narcise, Vulcanii noroiosi de la Monor, Valea Repede din Muntii Calimani sau Stanca Iedului-Bujdeie din Muntii Rodnei, parcul dendrologic Arcalia
 • lacuri: lacul glaciar Lala Mare, lacul glaciar Lala Mic, lacul Cetatele, lacul Zagra, lacul Taul Zanelor
 • pesteri: pestera Izvorul Tausoarelor, pestera Jgheabul lui Zalion, pestera Grota Zanelor, pestera Baia lui Schneider, pestera Cobasel sau pestera Maglei
   
  Vezi lista completa a obiectivelor turistice din judetul Bistrita-Nasaud.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti