Tendinte in .Ro


Budismul este recunoscut ca religie practicata in Austria

Budismul este recunoscut ca religie practicata in Austria

In Europa doar Rusia a mai recunoscut prin lege budismul ca religie practicata pe teritoriul sau dar cazul Rusiei cu ale sale intinse teritorii asiatice este total diferit de cel al Austriei, care in 1983 a recunoscut oficial budismul ca religie practicata alaturi de altele precum crestinismul ortodox, islamul si iudaismul ca sa numim cateva dintre cele minoritare.

Ultimul recensamant efectuat in Austria a scos la iveala un numar de peste 10.000 de adepti ai acestei religii, majoritatea lor aflandu-se, bineinteles, in capitala tarii, Viena. Multi dintre budisti sunt cetateni austrieci provenind din tari asiatice dar stabiliti in Austria si care au primit aceasta nationalitate dar sunt si multi cetateni straini care locuiesc in Austria, credinciosi ai aceastei religii.

Cel care a deschis drumul catre budism in Austria a fost Arthur Schopenhauer (1788-1860), a carui filozofie era inspirata din aceasta religie, scrierile sale influentandu-i apoi pe compozitorul Richard Wagner si translatorul Karl Eugen Neumann, acesta din urma traducand o parte semnificativa din scripturile budiste la sfarsitul anilor 1800. In timp, tot mai multi artisti si intelectuali austrieci au devenit interesati de aceasta religie, de la a o cunoaste pana la a o imbratisa, anul 1913 iesind in evidenta ca momentul in care primul cetatean austriac, Arthur Fitz, a fost “uns” calugar budist, luandu-si numele de Bhikkhu Sono.

Dupa al doilea razboi mondial budismul a luat din nou avant in Austria, fiind infiintata “Societatea Budista de la Viena” ca punct central al acestei religii in Austria, stragand in jurul sau membri importanti ai mediului stiintific. In 1983 budismul a fost recunoscut ca religie practicata in Austria, moment urmat de ridicarea mai multor temple budiste si centre de rugaciune pentru practicantii acestei religii. In 1993 Austria a gazduit intalnirea anuala a Uniunii Budiste Europene iar Dalai Lama a facut mai multe vizite in aceasta tara europeana in 1995, 1998 si 2002, ceea ce a dus la incurajarea budismului in Austria dar si la o larga acceptare a acestuia din partea reprezentantilor celorlalte culte.

In prezent educatia religioasa budista este disponibila copiilor din mai multe scoli din toate regiunile Austriei, pentru elevi de la 6 la 19 ani si o academie de pregatire a profesorilor de budism a fost infiintata in 2001 pentru cei interesati. In imagine, Templul Pacii din Viena, templu budist construit pe malul Dunarii ca loc de rugaciune si studiu.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti