Tendinte in .Ro


Palariile bufonilor provin de la infatisarea magarilor

Palariile bufonilor provin de la infatisarea magarilor

Personaj important la curtile regale din Evul Mediu, bufonul era adorat si urat in acelasi timp, datorita libertatilor pe care si le putea lua atunci cand aparea in fata regelui sau a curtii regale. Rolul sau era destul de simplu: acela de a-si distra stapanii prin glume si gesturi, chiar si doar prin mimica, uneori prin felul sau de a se imbraca, fie el comic sau grotesc. Inarmat cu un sceptru sau cu mainile goale, bufonul executa miscari, dansuri, exercitii complexe totul pentru a intretine o atmosfera destinsa la Curte.

Caracteristice bufonilor erau palariile excentrice pe care le purtau, facute din panza si avand trei “coarne” de capatul carora era agatat cate un clopotel. Dincolo de sprijinul acustic in realizarea spectacolului, cele trei coarne aveau si o semnificatie aparte: ele reprezentau cele doua urechi si nasul magarilor iar bumbii de pe unul dintre ele semnifica coada aceluiasi animal. Asemanarea cu magarul nu este intamplatoare: asa cum de acest animal se rade dintotdeauna, la fel si bufonul trebuia sa accepte ca este personajul de care toata lumea se amuza.

Comicariile erau insa alternate cu critici si satire, acestea fiind un alt mod prin care stapanii lor puteau afla ce se intampla in jurul lor dintr-o sursa “nevinovata”. Bufonii erau singurii care puteau spune adevarul, oricat de deranjant ar fi fost acesta, fara sa se teama ca pot fi pedepsiti, e drept, intr-o forma satirizata a povestilor. Asa ieseau la iveala secrete despre obiceiuri, vicii, amanti si amante, oaspeti si probleme politice care altfel ar fi ramas necunoscute regilor, chiar si critici la adresa propriilor persoane. Regina Elisabeta care a domnit in Anglia anilor 1558-1603 si-ar fi mustrat odata bufonul pentru ca nu a fost indeajuns de critic la adresa ei.

Curtile engleze, germane, spaniole si poloneze obisnuiau sa aiba bufoni, in marea lor majoritate barbati. Traditiile au inceput insa sa se stinga din secolul al 17-lea cand in regatul britanic puterea a fost preluata de catre Oliver Cromwell care, puritan fiind, nu a acceptat astfel de activitati. Dupa restaurarea regalitatii regele Carol al II-lea nu a mai sustinut prezenta bufonilor la curtea sa, in secolele urmatoare acestia disparand si de la celelalte Curti regale din Europa.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti