Tendinte in .Ro


Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii “Moldova”, despre Iasiul cultural

Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii “Moldova”, despre Iasiul cultural

Sambata 2 iunie va avea loc la Iasi un super-concert organizat in cadrul evenimentului de mai mare aploare gazduit de orasul moldovenesc si anume Iaşi Educational Trade Show – IETS. Concertul “Clasic 300” ii aduce in fata spectatorilor pentru cateva ore de neuitat pe bine-cunoscutii Sabin Păutza – dirijor de renume internaţional, soprana Mioara Cortez si violonistii Gabriel Croitoru si Bujor Prelipcean, acesta din urma fiind si Director General al Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iasi.
 
Ca un preambul la spectacolul de saptamana viitoare iata un interviu acordat de catre Bujor Prelipcean organizatorilor evenimentului:

Ce poate face Iaşul pentru a se ridica la renumele de Capitală Culturală Europeană?

Aceasta este o întrebare dureroasă, pe care mi-o pun şi eu deseori. Iaşului îi lipsesc multe. Îi lipsesc oameni cu minte, cu iniţiativă, îi lipsesc bani pentru refacerea structurii. Nu poţi să te numeşti oraş cultural european fără să ai sălile de concert perfect puse la punct. Toţi dorim ca Iaşul să fie Capitala Culturală a Europei, a României nu mai vorbim.

Ce fel de evenimente ar putea propulsa Iaşul în rândul marilor oraşe ale lumii?

Evenimentele culturale, pe care le fac Filarmonica, Opera sau Teatrul Naţional sunt evenimente care accidental, cum facem noi în cadrul Iaşi Educational Trade Show – concertul de pe data de 2 iunie, se pot face în stradă. Cultura se face în săli de concert adevărate, aşa cum se întâmplă la Paris, la Viena, la Munchen, la Milano. Este foarte interesant să avem câteva evenimente marcante. Aceste concerte în aer liber trebuie făcute. Filarmonica din Londra cântă în Hyde Park sau cea din New York cântă în Central Park.

Iaşi Educational Trade Show ar putea constitui un punct de susţinere pentru Iaşi – Capitală Culturală Europeană?

Iubesc foarte mult entuziasmul cu care s-a organizat acest eveniment şi de aceea am sărit în barca sa. Astfel de manifestări, precum Spectacolul susţinut de Filarmonică, îşi pot aduce, bineînţeles, beneficiul lor. Lumea poate participa masiv la astfel de manifestări. Poate ar trebui găsit un loc mai propice, unde lumea să poată sta pe pături, cum se întâmplă în Berlin.

Descrieţi în câteva cuvinte esenţa Iaşului Cultural

Iaşul, din punctul meu de vedere este o adevărată capitală a trecutului. A prezentului încă nu este şi am speranţa şi mă rog lui Dumnezeu ca Iaşul să fie o capitală a viitorului.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti