Tendinte in .Ro


Numele “cameleon” inseamna “leu de pamant”

Numele “cameleon” inseamna “leu de pamant”

Cuvantul cameleon, ca si cuvintele similare din limbi de circulatie internationala (chameleon in engleza, Chamäleon in germana, caméléon in franceza, camaleón in spaniola, camaleonte in italiana), vine din latinescul chamaeleō. Originea cuvantului nu este insa in latina. In aceasta limba a ajuns fiind imprumutat din greaca veche, limba lui Homer si a celorlalti istorici, dramaturgi si filozofi greci, care povesteau despre χαμαιλέων (khamailéōn) ca despre un vanator mic dar iscusit.

Compus din χαμαί (khamaí) care inseamna “la nivelul solului, pe pamant” si λέων (léōn) ce inseamna “leu”, numele speciei incepe sa prinda contur: “leul de pamant”. Destul de surprinzator avand in vedere ca vechii greci umblati prin Africa auzisera despre si vazusera lei in carne si oase. Si mai surprinzator stiind faptul ca animalele acestei specii traiesc in copaci, coborand la nivelul solului doar ca sa depuna oualele in gropi sapate in pamant. Din cele 160 de specii cunoscute de cameleoni majoritatea sunt arboricole, doar cateva specii care isi duc viata in desert fiind terestre.

O alta limba care face referire la cameleoni este akkadiana (limba cunoscuta si sub numele de asiro-babiloniana), o limba disparuta dar care a fost candva vorbita in Mesopotamia in timpul Imperiului Akkadian (secolele 23-21 i.Hr). Numele cameleonilor in akkadiana era nēš qaqqari si avea aceeasi semnificatie de leu de pamant, fiind probabil preluat si tradus de greci in khamailéōn pentru ca prin limba latina sa devina un cuvant universal.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti