Tendinte in .Ro


Primul Campionat European de fotbal a avut loc în 1960

Primul Campionat European de fotbal a avut loc în 1960

Organizat de UEFA, primul Campionat European de Fotbal s-a desfăşurat în Franţa între 6 şi 10 iulie 1960, doar 5 zile deci pentru un turneu final restrâns, limitat la semifinale si finale, disputate pe stadioanele Parc des Princes din Paris și Stade Vélodrome din Marsilia. Iar ţara gazdă, Franţa, a fost aleasă dintre cele 4 ţări calificate in semifinale: Franţa, URSS, Cehoslovacia şi Iugoslavia.

Anterior turneului final se desfăşuraseră preliminariile în sistem tur-retur, la acestea participând 17 ţări dintre care au lipsit Germania Federală, Italia şi Anglia. România a fost prezentă în faza preliminariilor în care a trecut de Turcia după o victorie acasă cu 3-0 şi o înfrângere în deplasare cu 0-2, fiind eliminată însă în faza optimilor de finală de către Cehoslovacia după înfrângeri cu 0-2 şi 0-3.

La turneul final gazda Franţa a fost eliminata de Iugoslavia cu 4-5 după un meci electrizant cu mai multe răsturnări de scor iar URSS a dispus de Cehoslovacia cu 3-0. Franţa nu a reuşit nici obţinerea medaliilor de bronz fiind învinsă de Ceholsovacia cu 0-2, în schimb URSS a confirmat învingând Iugoslavia cu 2-1 după prelungiri în finala de la Paris (poze din Paris).

Ideea unui turneu european de fotbal a aparţinut unui francez, Henri Delaunay, care a venit cu această idee încă din 1927, dar primul campionat a avut loc în anul imediat următor morţii sale. Delaunay a fost primul secretar general al UEFA iar trofeul campionatului european îi poartă numele.
 
Vezi si…

 • Faze tari din fotbal
 • Faze comice din fotbal
 • Perle fotbalisti
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti  
  Tag

  Campionatul European de fotbal