Tendinte in .Ro


Originile orasului Berna, capitala Elvetiei

Originile orasului Berna, capitala Elvetiei

Fata de alte orase europene care au acelasi rol administrativ, Berna, capitala Elvetiei, este un oras destul de nou, cele mai vechi dovezi arheologice ale unei asezari umane datand doar din secolul al 12-lea. Era o perioada de decadere pentru marele regat al Burgundiei care s-a dezintegrat in urma conflictelor pentru putere din interiorul sau, parte din regat alipindu-se Frantei, parte Elvetiei si comitatului de Savoia, parte ajungand sub influenta caselor de Zähringen si Habsburg. Berchtold al V-lea, duce de Zähringen, se afla in cautarea unui loc pentru infiintarea centrului sau de putere si a gasit acest loc intr-o peninsula formata de meandrele raului Aare, unde in 1191 a si pus bazele unui oras protejat natural pe trei laturi ale sale de catre rau, de un zid si un turn de aparare pe cea de-a patra latura a lui. In ceea ce priveste numele orasului, legenda spune ca primul animal ucis de acelasi duce in timpul unei partide de vanatoare in padurile din acele locuri ar fi fost un urs (Bär in limba germana), de unde numele orasului, Berna.

In 1218, cand Berchtold al V-lea a murit fara sa lase un mostenitor, imparatul Sfantului Imperiu Romano-German a declarat Berna drept oras imperial liber, motiv pentru care nimeni nu si-a putut insusi orasul drept posesiune personala iar asezarea s-a putut dezvolta pe cont propriu. Un secol si jumatate mai tarziu Berna a semnat un tratat de alianta prin care a devenit membru al Confederatiei Elvetiene iar orasul s-a dezvoltat dincolo de apele protectoare ale raului Aare, devenind un oras important in zona muntilor Alpi datorita pozitiei sale strategice pe traseele comerciale principale. In 1848 Berna a fost desemnat locul adunarii parlamentului statului federal, castigandu-si astfel calitatea de capitala a Elvetiei, in detrimentul unor orase mai mari precum Zurich care a cunoscut in acea perioada o dezvoltare preponderent industriala, sau Geneva, un oras admis de curand (in 1815) in confederatia elvetiana.

Daca in secolul al 15-lea populatia orasului era de doar 5.000 de locuitori, in 1900 ajunsese la 60.000 de oameni iar in 1920 la 100.000 de locuitori, statutul de capitala atragand ca un magnet. In prezent in orasul Berna locuiesc aproximativ 130.000 de oameni, acestora adaugandu-li-se alti 220.000 in asezarile din imediata vecinatate impreuna cu care formeaza o aglomerare urbana. Astazi orasul se intinde pe 51 de kilometri patrati din care 33% din suprafata sa este constituita din paduri(!). Dezvoltarea orasului s-a facut pe orizontala, concomitent cu pastrarea stilului arhitectural medieval care ii da un farmec aparte. De altfel orasul vechi, cel construit pe peninsula initiala a fost desemnat drept loc apartinand patrimoniului cultural UNESCO pentru protejarea sa.

Dincolo de farmecul orasului si rolul sau administrativ, Berna dispune de numeroase atractii turistice precum si de un climat economic si socio-cultural foarte dezvoltat, de servicii medicale si de invatamant de calitate, de asemenea o infrastructura de transport de invidiat, in nota generala a intregii Elvetii, motive pentru care orasul Berna se gaseste in top 10 al oraselor din lume dupa calitatea vietii, alaturi de Viena (Austria), Zurich si Geneva (de asemenea Elvetia), Auckland (Noua Zeelanda), Munchen, Dusseldorf si Frankfurt (Germania, vezi harta Germaniei), Vancouver (Canada) si Copenhaga (Danemarca).
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Capitala Elvetiei