Tendinte in .Ro


In Cappadocia exista un muzeu al parului

In Cappadocia exista un muzeu al parului

Fortarete si orase subterane vechi de mii de ani, labirinturi sapate in muntii de tuf vulcanic, formatiuni de stanci avand forme uluitoare si sute de manastiri sunt cele care apar in ghidurile turistice ale Cappadociei, atragand sute de mii de turisti anual catre aceasta zona din centrul Turciei. Mult prea putin mediatizat si cunoscut este insa Muzeul Părului din Avanos, un orasel cu 12.000 de locuitori, vestit in regiune pentru ceramica produsa de localnici, de altfel activitatea principala a acestora, datorita namolului plin de minerale al raului Rosu ce curge pe acolo.

Unul dintre meseriasi este Chez Galip care isi are atelierul si magazinul in Avanos. Nimic deosebit pana acum. Atata doar ca in subsolul cladirii se gaseste un adevarat muzeu al părului ce contine in jur de 16.000 de mostre de par provenite de la tot atatea femei. Toti peretii muzeului, tavanul, de fapt toate suprafetele mai putin podeaua sunt acoperite cu suvite de par si foi de hartie ce marcheaza numele si adresa celei care si-a donat din propria podoaba capilara pentru vestitul Chez Galip. Fiind vorba exclusiv de doamne care au trecut pragul magazinului si muzeului sau.

Povestea muzeului a inceput cu mai bine de 30 de ani in urma cand o buna prietena a lui Galip (vezi citate despre prietenie) a trebuit sa plece din Avanos, intristandu-l foarte tare pe mesterul olar. Pentru a-l imbuna si lasa ceva care sa-i aduca aminte de ea, prietena i-a lasat o suvita din parul sau. Din acel moment aproape toate femeile care i-au intrat in magazin si i-au ascultat povestea i-au lasat la randul lor cate o suvita, numele si adresa. De la cateva la 16.000 de suvite a fost nevoie de 30 de ani, rastimp in care turcul Galip le-a adunat in subsolul magazinului formand astfel propriul muzeu al parului care a devenit o atractie turistica in Avanos, aducandu-i lui Galip vizitatorii de care avea nevoie pentru a-si vinde ceramica.

Sa spunem acum si la ce foloseste adresa fiecarei femei ce si-a lasat o amintire in Cappadocia: de doua ori pe an, in iunie si in decembrie, un vizitator al muzeului este rugat de catre Chez Galip sa aleaga 10 norocoase dintre cele 16.000. Castigatoarele ineditei loterii primesc din partea lui Galip o vacanta de o saptamana in Cappadocia, vacanta ale carei costuri sunt suportate integral de mesterul Galip si in cursul careia pot nu doar sa viziteze din nou regiunea ci si sa dezlege tainele olaritului alaturi de mesterul olar in cursul workshop-urilor pe care acesta le organizeaza.

Intrarea la muzeu este gratuita si nimeni nu este obligat sa-si lase acolo parul dar daca sunt doritoare, foarfecele sunt la indemana. Iata mai jos imagini din Muzeul Parului din Avanos:

Muzeul parului      Muzeul parului      Muzeul parului

Muzeul parului      Muzeul parului      Muzeul parului


 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti