Tendinte in .Ro


Care este cea mai mare planeta din sistemul solar?

Care este cea mai mare planeta din sistemul solar?

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul solar, devansandu-le pe Saturn, Uranus si Neptun, impreuna cu care face parte din categoria planetelor gigant din sistemul nostru solar. Pentru comparatie, Jupiter are un diametru ecuatorial de 11,2 ori mai mare decat cel al Pamantului, Saturn de 9,41 ori mai mare decat al Pamantului, in timp ce Uranus si Neptun au diametrul ecuatorial (diametrul planetei masurat la ecuator, avand astfel cea mai mare valoare posibila) de 3,98 respectiv de 3,81 ori mai mari decat diametrul Pamantului.

Jupiter este o planeta formata in principal din heliu si hidrogen, elemente chimice aflate in combinatii diferite in functie de straturile ce formeaza planeta. Oamenii de stiinta presupun, in baza masuratorilor gravitationale, ca Jupiter prezinta un nucleu solid ce constituie intre 3 si 15% din masa totala a planetei, nucleu reprezentat prin culoarea maro in imaginea alaturata. Invelind nucleul se gaseste un strat gros de hidrogen metalic lichid (71%) amestecat cu heliu (24%) si alte elemente (5%), gri in imagine. Hidrogenul poate avea aceasta stare metalica lichida la presiuni de peste 4 milioane de bari, presiune care a condensat gazul intr-atat de mult incat sa ii schimbe starea de agregare.

Deasupra stratului gros de hidrogen metalic lichid se gaseste o atmosfera interioara, turcoaz in imagine, compusa din hidrogen in stare lichida spre interior si gazoasa spre exterior. Atmosfera exterioara, vizibila noua si compusa din hidrogen (88-92%) si hidrogen (8-12%) este cea mai inalta atmosfera planetara din sistemul solar, inaltandu-se pana la aproximativ 5.000 kilometri altitudine fata de ceea ce oamenii de stiinta echivaleaza cu suprafata planetei (care in fapt nu exista), locul in care presiunea atmosferica este de 10 bari, de zece ori mai mare decat presiunea de la suprafata Pamantului. In atmosfera exterioara se gasesc si urme de metan, amoniac si apa, nesemnificative insa.

Cunoscuta inca din antichitate, Jupiter a avut un rol important in istoria astronomiei pentru ca, odata cu descuperirea celor 4 sateliti de mari dimensiuni ai lui (Europa, Io, Callisto si Ganimede), a fost descoperit primul model de miscare care nu era centrat pe Pamant, infirmand astfel teoriile vremii conform carora toate corpurile ceresti se invart in jurul Pamantului.

Iata mai jos cateva date comparative pentru planetele din sistemul solar, referinta pentru fiecare concept fiind Pamantul.

Planeta Diametru ecuatorial Masa planetei
Jupiter 11,20 317,80
Saturn 9,41 95,15
Uranus 3,98 14,54
Neptun 3,81 17,15
Pamant 1 1
Venus 0,94 0,81
Marte 0,53 0,11
Marcur 0,38 0,05

 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Cea mai mare planeta