Tendinte in .Ro


Prima carte de bucate romanească a aparut in 1849

Prima carte de bucate romanească a aparut in 1849

Cărţile de bucate sunt şi astăzi la mare căutare, în plină eră digitală. Cu toate acestea, mulţi se întreabă despre primele cărţi de bucate care au văzut lumina tiparului.

La noi, prima carte de bucate a apărut la Bucureşti, fiind redactată de Maria Maurer în 1849. Despre Maria Maurer, autoarea cărţii, nu se ştiu foarte multe, însă se bănuieşte că era profesoară la un pension bucureştean, de vreme ce prima carte de bucate în limba română a fost scrisă pentru “iubitele-i eleve”, după cum ea însăşi a mărturisit în prefaţa cărţii. De fapt, manuscrisul primei cărţi de bucate ar fi fost gata din 1847 iar câteva doamne ale epocii au rugat-o pe Maria Maurer să o tipărească, pentru a veni în ajutorul cât mai multor gospodine. Cartea cuprindea aproape 200 de retete culinare cu “bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, îngheţate“. Printre altele, cartea oferea şi retete pentru clatite, ciorba de perisoare, ciorba de burta, mancare de varza, iepure sau pui şi a fost editată de mai multe ori până în 1863.

Cea mai veche carte de bucate tipărită în lume este mândria Marii Britanii. De la bucătarii regelui Richard al II-lea a rămas un manuscris redactat în jurul anilor 1390, conform datărilor moderne, iar mai bine de 150 dintre reţetele din această carte de bucate au fost traduse. Cartea oferă ingredientele pentru retete de mancare, dar nu şi cantităţile necesare sau instrucţiunile de preparare, ceea ce face ca preparatele să fie greu de pregătit. Cartea de bucate a fost descoperită la biblioteca Universităţii din Manchester, unde câteva dintre bucatele din carte sunt pregătite din când în când la cafeneaua bibliotecii.

Mergând şi mai mult în trecut, primele scrieri gastronomice au apărut încă din Antichitate, însă acestea nu au putut fi păstrate în timp. “De re coquinaria” a fost atribuită romanului Marcus Gavius Apicius (în secolul 1 din era noastră). Ulterior, o versiune din ceea ce se crede ca a supravieţuit în timp a fost publicată în 1483.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Carte de bucate