Tendinte in .Ro


Caterina de Medici s-a maritat la varsta de 14 ani

Caterina de Medici s-a maritat la varsta de 14 ani

Nascuta in aprilie 1519 la Florenta, Caterina Maria Romola di Lorenzo de’Medici avea sa devina regina Frantei dupa cu casatoria sa cu Henric al II-lea, fiul regelui Francisc I al Frantei. Aceasta unire a destinelor a survenit insa fara ca fetita de 14 ani sa isi exprime acceptul sau dezacordul, casatoria fiind una strict politica, dictata de papa Clement al VII-lea si de tatal celui care avea sa-i devina sot, regatul francez extinzandu-si astfel influenta in peninsula Italiei.

Odata maritata in 1533 cu Henric al II-lea, Catherine de Médicis dupa numele galicizat, s-a mutat in Franta. Nu a avut insa o viata usoara pentru ca timp de mai bine de 10 ani nu a putut da nastere unor urmasi, ceea ce l-a facut pe Henric sa o marginalizeze. In perioada 1544-1556 a nascut nu mai putin de 10 copii, toti nume mari ale caselor regale europene: Francis al II-lea al Frantei, Elisabeta de Valois, Claude de Valois, Ludovic al Frantei, Carol al IX-lea al Frantei, Henric al III-lea al Frantei, Margareta de Valois, François – ducele de Anjou, Ioana de Valois si Victoria de Valois.

Intre timp a devenit regina odata cu inscaunarea sotului sau drept rege (in martie 1547), in locul lui Francisc I care a renuntat la tron in favoarea baiatului sau. Activitatea reginei a fost insa limitata la a-si creste copiii, nefiind lasata sa se implice in decizii politice. Abia dupa ce regele a murit in urma unui turnir Caterina de Medici s-a implicat in conducerea regatului pana la inscaunarea celui mai mare dintre fiii sai, Francis al II-lea, in 1559.
 
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti  
Tag

Caterina de Medici