Tendinte in .Ro


Ce este mediana?

Ce este mediana?

Mediana unui triunghi reprezinta linia (segmentul) trasata de la un varf la punctul de mijloc al laturii opuse acelui varf. Un triunghi are asadar trei mediane corespunzatoare celor trei combinatii posibile “varf – latura opusa”. Astfel, daca varfurile unui triunghi sunt notate A, B, respectiv C, atunci medianele triunghiului respectiv vor fi segmentele AMa, BMb, respectiv CMc, reprezentate prin culoarea rosie in imaginea alaturata. Punctul in care se intersecteaza medianele se numeste centrul de greutate al triunghiului si se noteaza cu litera G.

Proprietatile medianelor sunt:

 • Triunghiurile determinate de centrul de greutate al triunghiului initial si fiecare dintre laturile triunghiului initial au arii egale. Astfel ariile triunghiurilor AGC, AGB si BGC sunt egale;
 • Punctul de intersectie al medianelor (centrul de greutate G) se gaseste la doua treimi de varful triunghiului din care pleaca orice mediana si la o treime de latura pe care o intersecteaza mediana respectiva. Cu alte cuvinte AG = 2 x GMa, BG = 2 x GMb si CG = 2 x GMc.
 • Fiecare dintre mediane imparte triunghiul initial in cate doua triunghiuri de arii egale. Atfel aria triunghiului ACMa este egala cu aria triunghiului ABMa; similar pentru celelalte doua mediane.
 • Intr-un triunghi dreptunghic, lungimea medianei trasata din varful de unghi drept pana la mijlocul ipotenuzei este egala cu jumatate din lungimea ipotenuzei.
   
  (Vezi si cum se calculeaza volumul cubului)
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti