Tendinte in .Ro


Ce este pergamentul?

Ce este pergamentul?

Pergamentul este un material utilizat pentru scris, inventat in secolul 2 i.Hr. de catre locuitorii orasului Pergamon, la cererea regelui lor, Eumenes al II-lea. Acesta nu mai dorea sa depinda de importurile de papirus din Egipt, tara care era unic producator al hartiei de papirus, drept pentru care regele Pergamonului (regat antic situat in Asia Mica) le-a cerut supusilor lui sa gaseasca o alternativa ca material pentru scris.
 
Pergamentul a fost creat din piei de animale, o materie prima de altfel folosita de mai multe secole dar, e drept, la scara mica. Locuitorii din Pergamon au dezvoltat insa o tehnica cu totul noua de prelucrare a lor, dand nastere unui material neted, suplu si rezistent. Mai mult, textul de pe o bucata de pergament putea fi razuit iar materialul folosit pentru scrierea unui nou text.

Cele mai potrivite piei pentru crearea pergamentului erau cele de oaie, vita, capra, magar si iepure. Iar cand pielea provenea de la un animal inca nenascut, materialul final purta numele de vellum (pergament virgin) pentru ca era mai fin si implicit mai scump decat cel provenit de la animalele obisnuite. De la aceasta denumire vine numele de hartie velină.

Dupa sacrificarea animalelor si jupuirea pieilor, acestea erau curatate de par si grasime apoi erau spalate si puse pentru mai multe zile in gropi cu var sau in vase cu apa de var, etapa in care dispareau radacinile firelor de par. Erau apoi intinse pe rame de lemn ca sa se usuce si sa fie razuiteContextul aparitiei pergamentului pentru netezirea suprafetei. Erau apoi din nou umezite, acoperite cu praf de creta si frecate cu piatra ponce, rezultand un material fin pe care se putea scrie pe ambele fete.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti