Tendinte in .Ro


Ce este rubeola?

Rubeola este o boala infectioasa eruptiva (vizibila prin observarea pe corp a numeroase pete roz de mici dimensiuni, pana la 2-3 mm) produsa de virusul rubeolic. Rubeola este contagioasa, sursa principala a bolii fiind alte persoane bolnave de rubeola, transmiterea facandu-se pe care aeriana (prin tuse, stranut, vorbire) dar si prin impartirea mancarii si a bauturii de la persoana bolnava la cea sanatoasa. O alta cale de transmitere este contactul cu suprafete contaminate, urmat de atingerea gurii, nasului, ochilor fara spalarea prealabila pe maini.

Etapele bolii sunt urmatoarele:

 • perioada de incubatie, intre 14 si 21 de zile, boala nemanifestandu-se in niciun fel, perioada fiind necesara virusului pentru multiplicarea sa in organism inainte de declansarea simptomelor;
 • perioada pre-eruptiva, intre 2 si 4 zile dar in multe cazuri nemanifestandu-se, consta in febra usoara sau moderata, mancarime la nivelul nasului si ochilor, dureri de cap, dureri in gat, lipsa poftei de mancare si indispozitie;
 • perioada eruptiva in care corpul este acoperit in cateva ore, incepand de la nivelul fetei si extinzandu-se treptat catre membre, de leziuni mici, rozalii, discret reliefate si care provoaca mancarime. Eruptia este prezenta pe organism aproximativ 5 zile, disparitia ei facandu-se progresiv.
   
  In aceasta perioada eruptiva a bolii pacientul trebuie izolat la domiciliu pentru a preveni raspandirea bolii la persoane sanatoase. Rubeola este insa o boala blanda, fara un tratament specific. Cu toate acestea pacientilor li se administreaza medicatie pentru combaterea febrei si a durerii.

  Este obligatorie vizitarea medicului pentru diagnosticarea corecta a bolii si evitarea complicatiilor ce pot aparea prin tratarea necorespunzatoare a ei. Dintre complicatiile care se pot manifesta sunt:

 • diareea cronica
 • otita
 • preumonia
 • artrita
 • meningita
  acestea aparand mai ales la copii sub 5 ani, respectiv la adulti avand varsta de peste 20 de ani.

  In trecut rubeola era deseori confundata cu alte boli precum variola, rujeola si scarlatina, fiind identificata drept boala distincta abia in a doua jumatate a secolului al 18-lea de catre doi medici germani, si catalogata abia in 1881 ca atare in cursul unui congres international de medicina. Virusul rubeolic a fost izolat prima data in 1962, sapte ani mai tarziu cercetatorii reusind sa creeze primul vaccin autorizat impotriva acestei boli. Vaccinul astfel produs a redus incidenta bolii cu 99% insa nu o impiedica sa apara, e drept, nu sub forma de epidemii cum se intampla in trecut, mai ales la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
   

  Stiati ca..

 • Service Apple Bucuresti