Tendinte in .Ro


Ce este SSD?

Ce este SSD?

Foarte populare in aceasta perioada ca inlocuitoare pentru binecunoscutele hard-disk-uri (HDD), SSD-urile sunt, ca si acestea, unitati de stocare a datelor. Stocand, atunci cand sunt folosite ca unitati primare, sistemul de operare al echipamentelor in care sunt instalate, aplicatiile folosite precum si datele personale (fisiere, bineinteles) ale utilizatorilor. Atunci cand apar in echipamente ca unitati secundare, doar fisierele copiate, create si pastrate de catre acestia.

SSD-urile sunt din ce in ce mai folosite ca inlocuitoare ale HDD-urilor din motive ce tin de dimensiuni si de securitate a datelor. Fiind mai mici (uneori pot parea mari precum hard-disk-urile pentru ca unele sunt pur si simplu asezate in carcase de HDD pentru a putea fi instalate in obisnuitele PC-uri) au contribuit la subtirimea laptopurilor (mai ales a ultrabook-urilor) si tabletelor. Apoi, spre deosebire de HDD-uri care folosesc discuri (platane) metalice rigide aflate in miscare si pe care sunt scrise fisiere ori de pe care sunt citite aceleasi fisiere cu ajutorul unor capete magnetice de scriere/citire plasate de o parte si de alta a platanelor, SSD-urile folosesc doar microcipuri care stocheaza datele in memorii nevolatile, fara sa aiba nicio parte mobila, de unde si denumirea de SSDSolid-State Drive.

Daca la inceputurile lor, in 1978, SSD-urile foloseau module de memorie DRAM similare memoriei de calculator si erau prevazute cu baterii pentru a conserva datele stocate in memoria chipului atunci cand acesta nu era alimentat cu energie, acum SSD-urile se bazeaza pe tehnologia flash, aceeasi pe care o gasiti si in cardurile de memorie pentru aparatele foto digitale. Aceasta, nemaiavand nevoie de baterii, a dus la scaderea dimensiunilor unitatilor de stocare. De asemenea SSD-urile sunt mai rigide si mai rezistente la socurile mecanice neavand piese mobile, nu fac zgomot din acelasi motiv, sunt mai usoare si consuma mai putina energie, avand totodata si timpi de acces la date mai scazut. Motive pentru care au fost adoptate de catre armata americana si de industria aerospatiala imediat ce au aparut, pentru a inlocui clasicele hard-disk-uri.

Capacitatea lor de stocare a SSD-urilor a crescut pe masura de unitatile de memorie au fost mai generoase, pornind de la 16 KB in 1978, 128 KB in 1983, 20 MB in 1984, ajungand la 18 GB in 1999 si 1 TB in 2009. In ceea ce priveste rata de transfer, aceasta a crescut permanent pana in prezent pana la performanta de a putea transfera 6 GB de date pe secunda folosind interfata SATA.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti