Tendinte in .Ro


Ce sunt lipidele?

Lipidele sunt compusi organici naturali care se gasesc in organismele vietuitoarelor, inclusiv oamenii. Din categoria lipidelor fac parte grasimile, ceara, sterolii (fitosteroli caracteristici plantelor, micosteroli specifici ciupercilor si zoosteroli specifici organismelor animale), vitaminele solubile in grasimi (vitaminele A, D, E, K), acizii grasi si derivatele acestora (monogliceride, digliceride, trigliceride, fosfolipide). Desi termenul lipide este folosit adeseori ca sinonim pentru grasimi, acestea sunt doar un subgrup al lipidelor.

Lipidele sunt molecule hidrofobe (insolubile in apa, care nu se pot dizolva in apa), caracteristica ce le permite sa formeze structuri complexe cum ar fi vezicule, lipozomi sau membrane intr-un mediu apos, mediu ce caracterizeaza organismele vii. Aceste membrane biologice constituie invelisul hidrofob al organismului, nepermitand patrunderea apei si a umiditatii, de asemenea au rol termoizolant pentru organism. In plus, prin oxidare lipidele produc caldura necesara bunei functionari a organismului. Cercetari mai recente au aratat ca lipidele au un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase de la / catre celule, de asemenea rol imunoprotector pentru organism.

Lipidele provin din alimentatie si din sintetizarea de catre organism a unor medicamente. Surplusul de lipide este depozitat in organism sub forma de grasimi, de unde echivalenta in vorbire intre grasimi si lipide. Aceasta rezerva de grasimi este folosita atunci cand este nevoie, de exemplu in perioade in care alimentatia este mai saraca decat de obicei sau lipseste, atat in cazul oamenilor cat si al animalelor/pasarilor (hibernare/migratii), lipidele constituindu-se astfel intr-o rezerva de energie pentru organism.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti