Tendinte in .Ro


Cea mai apropiata ruda a cimpanzeului este omul

Cea mai apropiata ruda a cimpanzeului este omul

Este stiut faptul ca cea mai apropiata ruda a omului este cimpanzeul, este o teorie demonstrata si general acceptata. Mai interesant insa este faptul ca si reciproca este adevarata: cea mai apropiata ruda a cimpanzeului este omul, si nu cum ne-am astepta de fapt, sa fie o alta maimuta. Altfel spus, diferentele genetice dintre cimpanzeu si om sunt mai mici decat diferentele genetice dintre cimpanzeu si orice alta specie de maimute.
 
Genetica isi spune cuvantul: ADN-ul cimpanzeului si cel al omului sunt identice in proportie de 98,4%. Diferenta intre noi, oamenii, si cimpanzei este deci de 1,6%. De cealalta parte, diferenta intre ADN-ul cimpanzeilor si cel al gorilelor, cele mai apropiate de cimpanzei, este de 2,3%. Pare putin dar totusi voi sunteti in fata calculatorului, cimpanzeii sunt animale de companie sau subiecti folositi in cercetare iar gorilele rezista inca undeva in paduri din centrul Africii.

Este randul istoriei sa ne explice: EvolutieAcum 15-20 de milioane de ani in urma s-a produs prima mare scindare in cadrul ordinului primatelor, acestea evoluand pe de o parte catre gibonii de astazi, de cealalta parte catre fiinte care au incercat mersul biped, hominizii. Pentru ca acum 12-15 milioane de ani in cadrul familiei hominizilor sa aiba loc o noua scindare in urma careia speciile au evoluat catre urangutan respectiv catre fiinte denumite generic hominine. Din linia evolutiva pe care se aflau oamenii s-au desprins apoi gorilele, undeva intre 6 si 9 milioane de ani in urma, timpul spunandu-si cuvantul in evolutia genetica a fiecarei specii si marind diferentele intre ele.

Cu 3-6 milioane de ani in urma genurile Homo si Pan (cimpanzeii) populau deopotriva Africa, atat doar ca Homo a trecut la mersul biped, ceea ce a crescut vertiginos ritmul evolutiei, de la modificarea scheletului la cresterea volumului creierului, de la crearea de unelte la aparitia limbajului; in vreme ce reprezentantii genului Pan au evoluat catre cimpanzeii de astazi. Timpul relativ scurt de la scindarea speciilor oamenilor si cimpanzeilor din stramosul comun explica de ce diferentele intre acestia sunt atat de mici, diferenta de timp mult mai mare dintre liniile evolutive ale cimpanzeilor si gorilelor facand ca diferentele genetice dintre acestia sa fie mai mari.
 

Stiati ca..

Service Apple Bucuresti